«Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα για την προσβασιμότητα, με επιχορήγηση έως και 14.500 ευρώ για κατασκευαστικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, 2.500 δικαιούχοι θα λάβουν 50% προκαταβολή για αναβαθμίσεις στην κατοικία, τους κοινόχρηστους χώρους ή τον χώρο εργασίας τους. Με εστίαση στις πραγματικές ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία, αναζητούμε στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές εκεί όπου απαιτούνται», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι το πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» προβλέπει παρεμβάσεις σε κύρια κατοικία, επαγγελματικό χώρο και κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, με δυνατότητα χρήσης των κεφαλαίων σε όλους τους τομείς. Η προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία θεωρείται θεμελιώδης για τη δημιουργία μιας ανοιχτής και συμπεριληπτικής κοινωνίας».
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τεχνικές εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβή μηχανικού για πιστοποίηση ολοκλήρωσης των εργασιών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ, με 12.000 ευρώ για κινητική αναπηρία, 5.000 ευρώ για αισθητηριακή αναπηρία και 14.500 ευρώ για συνδυασμό κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας.
Σχετικά με τους δυνητικά δικαιούχους του προγράμματος, αυτά είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα και ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Η επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων επιτρέπει σε περισσότερα Άτομα με Αναπηρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ των αναγκών προσβασιμότητας και της απαιτούμενης χρηματοδότησης για τις παρεμβάσεις.
Η υπουργός επεσήμανε τη σημασία της πολιτικής για προσιτή στέγαση, αναφέροντας περίπου 43 διαφορετικά μέτρα με συνολικό προϋπολογισμό 6,5 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν την προσπάθεια για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στην Ελλάδα.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η επιστροφή ενός ενοικίου από τον Νοέμβριο του 2025, το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και Ατόμα με Αναπηρία κάθε Νοέμβριο, το πρόγραμμα Σπίτι Μου ΙΙ, και το επίδομα των 200 ευρώ για δημόσιους λειτουργούς που μετακινούνται σε ειδικές περιοχές. Όλα αυτά αποτελούν μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της στέγασης στη χώρα», συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου.
Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στον Έβρο, με τη χορήγηση 10.000 ευρώ σε όσους επιλέξουν να μετεγκατασταθούν και παραμείνουν πάνω από δύο χρόνια σε συγκεκριμένους Δήμους. Η υποστήριξη συνδέεται με τον αριθμό των μετακινούμενων οικογενειών, ενώ η πλατφόρμα για αιτήσεις αναμένεται να λειτουργήσει εντός της εβδομάδας. Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε τη σημασία της αποκέντρωσης και της στοχευμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση των στεγαστικών και δημογραφικών προκλήσεων.