Με θεσμικές παρεμβάσεις και πράξεις ενισχύουμε τη διαφάνεια και όχι με λόγια τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεροδωρικάκος, απαντώντας σχετικά με τη νομιμότητα των δημοσίων συμβάσεων, σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Θεροδωρικάκος επισήμανε ότι η αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις, αφορά “τη νομοθετική ρυθμιστική ευθύνη του πλαισίου και όχι τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων των δημόσιων συμβάσεων”. Υπογράμμισε ότι “η διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα, αποτελεί θεμελιώδη αρχή, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την κυβέρνηση συνολικά” και πρόσθεσε ότι “σε θέματα ηθικής και νομιμότητας δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις”.
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο υπουργός ανέφερε την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για τα 1.400 επενδυτικά σχέδια παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων που δεν είχαν ολοκληρωθεί και με νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή, για πρώτη φορά υπουργός, απεντάσσονται “ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή να επιστρέψουν τον φορολογούμενο”.
Αναφορικά με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τις παρατηρήσεις που κάνει το ανώτατο δικαστήριο σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Θεροδωρικάκος παρατήρησε ότι διαχρονικά, εάν κανείς διαβάσει όλες τις ετήσιες εκθέσεις, θα δει να επαναλαμβάνονται αυτές οι 13 παρατηρήσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της κατήγγειλε “οργιώδεις μεθοδεύσεις στις δημόσιες συμβάσεις από την κυβέρνηση, όπως αυτές αποκαλύπτονται από την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας και εκείνου που είναι αρμόδιο για τους λογιστικούς και τους οικονομικούς ελέγχους των δημοσίων δαπανών”.
Απαντώντας στην πρόσκληση του υπουργού Ανάπτυξης “εάν έχετε υπόψιν σας κάποια συγκριμένη παράνομη δημόσια σύμβαση να την πάτε στον εισαγγελέα”, η κ. Κωνσταντοπούλου διαβεβαίωσε: “Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς ως Πλεύση Ελευθερίας και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, γιατί δεν είναι όλοι του χεριού αυτής της κυβέρνησης που έχει οργιάσει, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και δικά σας στελέχη δυσφορούν και λένε ‘πόση ακόμη αχορτασία και πόσα ακόμα θα φάνε'”.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε την Σύμβαση 717 του ΟΣΕ και το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν να κάνουν με θέματα διαφάνειας του δημοσίου χρήματος.