Η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν αποδέχεται τις τουρκικές διεκδικήσεις για τις «γκρίζες ζώνες», απορρίπτοντας την ερμηνεία της Τουρκίας σχετικά με την «Διακήρυξη των Αθηνών» ως «οικειοθελή» αποχή από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αυτό επιβεβαιώνεται με την ανακοίνωση δύο θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και τις Νότιες Κυκλάδες.
Ο χάρτης του θαλάσσιου πάρκου στις Νότιες Κυκλάδες είναι σχεδιασμένος με περιβαλλοντικά κριτήρια και περιλαμβάνει τις νησίδες Κίναρο και Λέβιθα, καθώς και τις βραχονησίδες Μαύρα και Γλάρο. Αυτές οι περιοχές συνδέονται με το δίκτυο NATURA 2000 μέσω της Αμοργού, αν και διοικητικά ανήκουν στα Δωδεκάνησα. Η Τουρκία τις αμφισβητεί, θεωρώντας τις «γκρίζες ζώνες» και θέτοντας σε αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών.
Η συμπερίληψη αυτών των περιοχών στον χάρτη του θαλάσσιου πάρκου ήταν αναγκαία, καθώς η μη συμπερίληψή τους θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αυτοβούλια αποδοχή των τουρκικών διεκδικήσεων.
Επιπλέον, η Ελλάδα συνεχίζει να προχωρά στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ακόμη και μπροστά στις αντιδράσεις και τις απειλές της Τουρκίας. Αν και έχουν γίνει βήματα στον τομέα των θαλάσσιων πάρκων και των ερευνών νότια της Κρήτης, υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου και την επέκταση των θαλάσσιων πάρκων στα Δωδεκάνησα.
Το πρόσφατο επεισόδιο γύρω από τα θαλάσσια πάρκα επιβεβαιώνει την απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως «μονομερείς ενέργειες».
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η ελληνική κίνηση «δεν θα έχει νομικό αποτέλεσμα» δείχνει την συνεχιζόμενη ένταση, καθώς η Τουρκία αναφέρεται στους «γεωγραφικούς σχηματισμούς» που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις τουρκικές αρχές να προγραμματίζουν ανακοινώσεις σχετικά με τα δικά τους σχέδια προστασίας του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές.