Φανταστείτε την εξής σκηνή: βρίσκεστε στο τοπικό σούπερ μάρκετ και κοιτάζετε το τμήμα με τα κατεψυγμένα κρέατα. Πιάνετε ένα πακέτο μοσχάρι, αλλά αντί για τις συνήθεις εικόνες φρέσκων προϊόντων, η ετικέτα απεικονίζει έναν αποστεωμένο πολικό αρκούδο σε λιωμένο πάγο, με την προειδοποίηση: «Η κατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή». Αυτή η εικόνα μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα στην Ελβετία, όπου πολιτικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν για ένα νέο μοντέλο επισήμανσης.
Η πρωτοβουλία αυτή, αν και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κίνημα που επιδιώκει τη διαφάνεια γύρω από τις πραγματικές επιπτώσεις των διατροφικών μας επιλογών, ειδικά της κατανάλωσης κρέατος. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κρέατος με την αποδάσωση, την απώλεια βιοποικιλότητας και τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα αν αυτές οι προειδοποιήσεις θα επιφέρουν πραγματική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.
Η εισηγούμενη πρόταση έχει προκύψει από αυξανόμενη επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η κτηνοτροφία ευθύνεται για περίπου το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων. Οι εκπομπές μεθανίου από τα βοοειδή και η αποψίλωση δασών για βοσκή είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες. Η Ελβετία, γνωστή για τις προοδευτικές της πολιτικές, προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές σε διάφορους τομείς, αλλά η κατανάλωση κρέατος παραμένει προκλητική λόγω των υψηλών ποσοστών κατανάλωσης.
Πολλοί περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η πραγματική πρόοδος θα έρθει όταν οι καταναλωτές κατανοήσουν το κρυφό περιβαλλοντικό κόστος των επιλογών τους. «Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις εκπομπές όταν τρώνε μία μπριζόλα», λένε οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι αυτές οι ετικέτες θα λειτουργήσουν ως ψυχολογική υπενθύμιση, όπως οι προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων.
Εάν εφαρμοστούν οι νέες ετικέτες, θα περιλαμβάνουν έντονες και συναισθηματικές εικόνες με προειδοποιητικά μηνύματα, που θα προκαλούν τους καταναλωτές να επανεξετάσουν τις αγορές τους. Πιθανές εικόνες μπορεί να περιλαμβάνουν λιώσιμο παγετώνων με τη λεζάντα «Αυτό το κρέας συμβάλλει στην απώλεια των παγετώνων μας», ή καμένα δάση που τονίζουν την αποδάσωση.