Η ελληνική διπλωματία στρέφει την προσοχή της στη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου αποτροπής των κινήσεων που μπορεί να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη ρηματική διακοίνωση της 26ης Μαΐου από τη Λιβύη. Η μονομερής κατάθεση των «εξωτερικών ορίων» της λιβυκής υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ απαιτεί μια συντονισμένη αντίδραση από την Αθήνα.
Για την Ελλάδα, είναι κρίσιμο να αποτραπούν οι κινήσεις επί του πεδίου και να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η περιοχή από τις εκβολές του Έβρου έως την κυπριακή ΑΟΖ και το τριεθνές σημείο με Ιταλία και Λιβύη είναι «αμφισβητούμενη». Αυτή η στρατηγική έχει ήδη δρομολογηθεί μέσω μιας σειράς αποφάσεων τους τελευταίους μήνες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, από το 2019 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου, η οποία επίσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Λιβύης. Ο χάρτης που κατέθεσε η Λιβύη στον ΟΗΕ προστίθεται στη σειρά προκλήσεων κατά της Ελλάδας, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να τονίζει την αδιάλλακτη στάση της Τρίπολης σχετικά με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Η εικόνα που αποτυπώνεται από την κατάθεση των συντεταγμένων αποκαλύπτει τις τουρκικές προθέσεις, που περιλαμβάνουν τη χρήση της λιβυκής κυβέρνησης ως όχημα πίεσης κατά της Ελλάδας, προκειμένου να προωθηθεί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να περιοριστούν οι ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.
Η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν σε σφετερισμό των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών και στην εξουδετέρωση του δικαιώματος επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων. Οι αυθαίρετες ενέργειες της Λιβύης, όπως η κατάθεση του χάρτη και οι συνεχείς αντιδράσεις στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, δείχνουν την επιμονή της να προχωρήσει σε διεκδικήσεις.
Κατά την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη, έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά είναι απρόθυμη να αποκηρύξει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Παρά τις ρηματικές διακοινώσεις, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς η αντίδραση της Λιβύης χαρακτηρίζεται χαμηλής έντασης.
Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει επιστολή προς τον ΟΗΕ με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, προκειμένου να απαντήσει στην επιδίωξη της Λιβύης να εφαρμόσει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Η Αθήνα θεωρεί ότι αυτή η αντίδραση είναι μια αμυντική κίνηση, δείχνοντας την αποφασιστικότητα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Από το 2011, η Ελλάδα έχει επιβάλει μια σειρά σημαντικών τετελεσμένων στην πλευρά της Λιβύης, προχωρώντας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις μελλοντικές οριοθετήσεις στην περιοχή.