Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας ανακοίνωσε ότι, μέσα σε μόλις 10 μήνες, αξιολόγησε 436 αιτήματα επιχειρήσεων για φορολογικές απαλλαγές που αφορούσαν δαπάνες για την υλοποίηση έργων Έρευνας και Ανάπτυξης. Η συνολική αιτούμενη δαπάνη ανήλθε σε 573.825.214 ευρώ, ενώ η πιστοποιημένη δαπάνη έφτασε τα 411.090.600 ευρώ, όπως αναφέρθηκε από τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Τάσο Γαϊτάνη.
Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, υπέβαλαν αιτήσεις απαλλαγών για έργα Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας που περιλάμβαναν την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Οι δαπάνες που καλύπτονταν σχετίζονταν με αποσβέσεις εξοπλισμού, αμοιβές προσωπικού, λειτουργικά έξοδα, μετακινήσεις και άλλα.
Σύμφωνα με τη ΓΓΕΚ, το 2020 η Κυβέρνηση αύξησε το ποσοστό έκπτωσης των δαπανών από 30% σε 100%. Επιπλέον, από το οικονομικό έτος 2025, η έκπτωση ξεκινά πλέον από το 200%, φθάνοντας έως και 250% όταν οι επιχειρήσεις συνεργάζονται με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα ή startups. Με το νέο Ν. 5162/2024, το ποσοστό φοροαπαλλαγής ενισχύεται ακόμη περισσότερο και μπορεί να φθάσει έως και 315%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Ο κ. Τάσος Γαϊτάνης τόνισε τη σημασία των φορολογικών απαλλαγών για την έρευνα και την καινοτομία, ως ένα ισχυρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο μέλλον τους. Επιπλέον, υπογράμμισε την συνεχή επένδυση της Κυβέρνησης στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και την εκσυγχρονισμένη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η ενίσχυση της έρευνας οδηγεί σε πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, καλύτερες θέσεις εργασίας και στενότερη σύνδεση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, ενισχύοντας έτσι την καινοτομία σε όλη την κοινωνία.