Η ελληνική πολιτική σκηνή βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΦΙΜ. Η πόλωση στο εσωτερικό του κοινοβουλίου έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης σε νομοσχέδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, η μέση συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια της κυβέρνησης έχει μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας το 12,8%. Οι πτώσεις είναι εμφανείς σε όλα τα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί την υψηλότερη συναίνεση (31%), αλλά με μείωση κατά 1,8 μονάδες το τελευταίο έτος.
Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφονται στα εξής κόμματα:
- Νίκη: -3 μονάδες (σύνολο 6%).
- ΣΥΡΙΖΑ: -2,6 μονάδες (σύνολο 13,8%).
- Σπαρτιάτες: -2 μονάδες (σύνολο 12,9%).
Η έρευνα επισημαίνει ότι η πόλωση εντείνεται, ιδίως σε θέματα οικονομικής πολιτικής, όπου η αντιπολίτευση απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις. Η μετακίνηση των κομμάτων προς τις άκρες ενισχύει αυτήν την τάση, με τα κόμματα κέντρου να εκφράζουν μεγαλύτερη συναίνεση, ενώ τα ακραία κόμματα παραμένουν σε αντίθετες θέσεις.
Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο πολιτικής αδράνειας: «Η πόλωση δεν πρέπει να παρακωλύει τη λήψη αποφάσεων. Η κοινωνία χρειάζεται κοινές λύσεις, όχι ακραίες θέσεις που δυσχεραίνουν την πολιτική διαδικασία».