Στην παρουσίαση των προτάσεων του κ. Γιώργου Δάσιου, προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων (ΕΟΕ), το «ΘΕΜΑ» αναδεικνύει τις προτάσεις για την αλλαγή του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την εισαγωγή του Εθνικού Απολυτηρίου.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι μαθητές θα αποκτούν το Εθνικό Απολυτήριο μέσω εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα, αντί για μόνο τέσσερα, όπως ισχύει σήμερα. Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές θα εφαρμοστούν το 2029, μετά από ενδελεχή διάλογο, καθώς η αμεροληψία του σημερινού συστήματος θεωρείται σημαντική.
Η πρόταση του κ. Δάσιου στοχεύει στην αναγνώριση της πραγματικής γνώσης αντί της απομνημόνευσης, κάτι που αποτελεί κριτική στο υπάρχον σύστημα. Επιπλέον, αυξάνοντας τον αριθμό των εξετάσεων, επιδιώκεται η μείωση του άγχους και του στρες για τους υποψηφίους.
Ο κ. Δάσιος, που έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο πεδίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ανέφερε ότι η ιδέα αυτή προήλθε και από τη συνεργασία του με 20.000 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών.
Σημειώνει ότι σε άλλες χώρες οι εισαγωγικές εξετάσεις δεν είναι η μοναδική οδός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην Ελλάδα, ωστόσο, παραμένει η κύρια μορφή εισαγωγής.
Μία πρώτη παρουσίαση του σχεδίου έγινε πρόσφατα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου ο κ. Δάσιος παρουσίασε τη νέα του πρόταση.
Η πρόταση περιλαμβάνει:
- Εξετάσεις σε 9 κύρια μαθήματα: Νέα Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Πληροφορική.
- Διαγωνίσματα σε 3 μαθήματα επιλογής μετά την Α’ Λυκείου και επανάληψη της διαδικασίας με άλλα 3 μαθήματα στην Β’ Λυκείου.
- Τελικές εξετάσεις στην Γ’ Λυκείου σε 3 εναπομείναντα μαθήματα.
- Πανελλαδικές εξετάσεις με θέματα από Τράπεζα Θεμάτων, που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Η βαθμολογία θα προκύπτει μέσω μέσων όρων από τις εξετάσεις των τριών σταδίων, με τη δυνατότητα συνδυασμού της βαθμολογίας του Λυκείου με την πανελλαδικά αποκτηθείσα βαθμολογία, υπό προϋποθέσεις.