Σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανακοινώσει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου λειψυδρίας, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για το νερό, έπειτα από προηγούμενη συνάντηση στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως σε κίνδυνο λειψυδρίας, με τα αποθέματα στην Αττική να έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σύγκριση με το 2022.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, θα παρουσιάσουν τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου στον πρωθυπουργό. Μία από τις κύριες παρεμβάσεις αφορά την «κεντρικοποίηση» της διαχείρισης των υδάτων, με τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, καθώς ένας μικρός ΤΟΕΒ δεν μπορεί να αντλήσει πόρους μόνος του για αρδευτικά έργα. Επιπλέον, απαιτείται παρέμβαση στις υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2019 έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 270 έργα διαχείρισης και σήμερα εκκρεμούν περισσότερα από 1.200. Ωστόσο, είναι αναγκαίες επιπλέον παρεμβάσεις, όπως και μια αλλαγή στο μοντέλο διαχείρισης, προκειμένου να μπει τάξη στο χάος που προκαλούν οι περίπου 700 φορείς που διαχειρίζονται το νερό στη χώρα, οι οποίοι δεν συνεργάζονται αποτελεσματικά.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, προορισμένη όχι μόνο να καλύψει τις άμεσες ανάγκες, αλλά και να προετοιμάσει τη χώρα για τις προκλήσεις των επόμενων 30 ετών. Το σχέδιο θα σεβαστεί τις συνταγματικές διατάξεις που θεωρούν το νερό δημόσιο αγαθό, ενώ θα ενισχύσει τον ρόλο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που θα αναλάβουν περισσότερες περιοχές και θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Στην προσπάθεια αυτή, θα γίνει χρήση νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής νερού, όπως οι μονάδες αφαλάτωσης, ειδικά στα νησιά, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες κατά τους θερινούς μήνες. Το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως οι λεκάνες απορροής και η ανάγκη για έργα ύδρευσης με αντιπλημμυρική λειτουργία.