Η Ελλάδα δεσμεύεται να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και την προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Βόρειας Μακεδονίας Timcho Mucunski, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Από το 2023 και την έγκριση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα ηγήθηκε των προσπαθειών για την ενίσχυση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, με έμφαση στην αιρεσιμότητα και την αρχή των ίδιων επιδόσεων.
Επισήμανε τη μείζονα σημασία της πλήρους, συνεπούς και καλής πίστης εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας της χώρας έναντι όλων (erga omnes).
Το 2020, η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας ως πλήρους μέλους στο ΝΑΤΟ, ενώ επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των δύο χωρών και συμφωνήθηκε να εξεταστούν τρόποι για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας.
Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία έχουν αναπτύξει μία ισχυρή συνεργασία σε ποικίλους τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις και οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των έργων διασύνδεσης των δικτύων μεταφορών και ενέργειας.
Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα της Ευρώπης μέσω εμβληματικών έργων όπως ο Διασυνδετήριος Αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
Οι υπουργοί επισήμαναν την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεργασία σε επενδύσεις, εμπόριο, υποδομές και ενέργεια, καθώς και στην ασφάλεια τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτηρίστηκε ως πολύτιμη και ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες και την περιοχή γενικότερα.
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για στενή συνεργασία σε αβέβαιους καιρούς, καθώς και η στήριξη προς την Ουκρανία και η αντίσταση σε κακόβουλες επιρροές προς όφελος της σταθερότητας και των δημοκρατικών αρχών.
Η Ελλάδα εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της για τη φιλία και την αλληλεγγύη της προς τη Βόρεια Μακεδονία σε δύσκολες στιγμές, όπως στην τραγωδία στο Κοτσάνι και τις πρόσφατες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό και διαρκή συνεργασία πάνω στο θεμέλιο της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.