Το πρόβλημα της λειψυδρίας και οι στρατηγικές αντιμετώπισής του συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι η ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη. Στόχος είναι να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της κοινωνίας και να προετοιμαστεί η χώρα για τις προκλήσεις που θα προκύψουν τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του νερού ως δημόσιου αγαθού και πόρου ζωτικής σημασίας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτήν την προοπτική.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο επηρεάζεται από την κλιματική κρίση και αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, και η στάθμη των φραγμάτων έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τα αποθέματα στην Αττική να έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σύγκριση με το 2022.
Αντιμέτωποι με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει έναν ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος, μειώνοντας τον κατακερματισμό μεταξύ διαφορετικών φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται ριζική αλλαγή στο μοντέλο διαχείρισης των υδάτων, με στόχο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και τις απαιτούμενες επενδύσεις.
Η νέα προσέγγιση θα αξιοποιήσει σύγχρονες τεχνολογίες, καθώς και εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.
Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:
- Το νερό ως δημόσιο αγαθό, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο προσιτό κόστος για όλες τις χρήσεις.
- Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των έργων, μικρών και μεγάλων.
- Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
- Εφαρμογή νέων τεχνολογιών και συμπληρωματικών μεθόδων παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση και η ανακύκλωση.