Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων μελών κυκλώματος εταιρειών. Αυτές οι εταιρείες προκάλεσαν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 13,4 εκατ. ευρώ μέσω εικονικών επιστροφών φόρου.
Ο κ. Βουρλιώτης έχει ήδη διαβιβάσει ένα εκτενές πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν κακουργηματικές πράξεις όπως η εγκληματική οργάνωση, η φοροδιαφυγή, η απάτη και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με την Αρχή, πολλά από τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα λειτουργούσαν ως «αχυρανθρώποι». Αξιοσημείωτο είναι ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις επιστροφές φόρου χαρακτηρίστηκαν είτε ελλιπείς είτε προβληματικοί.
Οι συγκεκριμένοι δράστες φαίνεται ότι είχαν οργανώσει τις δραστηριότητές τους μέσω εταιρειών που ίδρυσαν με σκοπό να απαιτήσουν επιστροφές φόρου από την ΑΑΔΕ, βασιζόμενοι σε εικονικές συναλλαγές. Η ασυνήθιστα υψηλή επιστροφή φόρου, που υπερέβαινε τα 4.000.000 ευρώ για ένα μόνο οικονομικό έτος, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αρχής και οδήγησε σε έρευνα, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη κυκλώματος.
Τα πρόσωπα που εντοπίστηκαν φέρεται να είχαν οργανωθεί με στόχο να εισπράξουν επιστροφές φόρου, οι οποίες προήλθαν από πιστωτικά υπόλοιπα από εικονικές συναλλαγές, δημιουργώντας παράλληλα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Το συνολικό ποσό που αποκόμισαν υπολογίζεται σε τουλάχιστον 13,4 εκατ. ευρώ.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες ήταν νεοσύστατες και δημιουργήθηκαν με πολύ μικρό κεφάλαιο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι είχαν την ίδια νομική μορφή (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες – ΙΚΕ), ενώ παράλληλα παρουσίασαν εξαιρετικά υψηλό τζίρο με περιορισμένο αριθμό πελατών και προμηθευτών.
Επιπλέον, οι επιστροφές φόρου πιστώνονταν στους λογαριασμούς των εμπλεκομένων άμεσα, με συχνές αναλήψεις ή μεταφορές σε λογαριασμούς τρίτων. Όλες οι οικονομικές και φορολογικές καταστάσεις υπογράφονταν από πρόσωπο γνωστό στην Αρχή από προηγούμενες υποθέσεις.
Η ζημία του Δημοσίου, που ανέρχεται στο ποσό των 13,4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει και ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τις ελεγχόμενες εταιρείες, καθώς και απλήρωτο ΦΠΑ.