Ο Νταϊσούκε Γουακαμπαγιάσι, ανταποκριτής των New York Times και ειδικός στα οικονομικά θέματα της Ασίας, αναλύει τις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, επισημαίνοντας ότι οι ανεξέλεγκτες εκπτώσεις και ο εκτός ελέγχου ανταγωνισμός είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κινεζική οικονομία βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο λόγω του αποπληθωρισμού. Ο Γουακαμπαγιάσι αναφέρει ότι «ο αδυσώπητος ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής, πλήττει πολλούς τομείς της βιομηχανίας». Αυτό περιλαμβάνει παραδοσιακούς τομείς, όπως ο σίδηρος και το σκυρόδεμα, αλλά και σύγχρονες βιομηχανίες όπως τα φωτοβολταϊκά και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Σημειώνει ότι στις τελευταίες, οι εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά προσπαθούν συνεχώς να αποσπάσουν κέρδη, καταλήγοντας σε μια «κούρσα προς τον πάτο».
Ο Γουακαμπαγιάσι εξηγεί ότι η διαδικασία ξεκινά με την εμφάνιση μιας καινοτόμου τεχνολογίας ή προϊόντος, με αποτέλεσμα πολλοί Κινέζοι κατασκευαστές να εισέλθουν στην αγορά και να αυξήσουν την παραγωγή τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος. Αυτό οδηγεί σε έναν όλο και πιο σφοδρό ανταγωνισμό, με τις εταιρείες να επιχειρούν να εξοντώσουν η μία την άλλη μέσω συνεχών εκπτώσεων.
Το φαινόμενο που παρατηρείται, σύμφωνα με τον Γουακαμπαγιάσι, είναι πιο επικίνδυνο από τον αποπληθωρισμό και έχει χαρακτηριστεί ως «involution», δηλαδή μια μορφή ενδόρρηξης της οικονομίας. Αντί της αναπτυξιακής πορείας που πιστώνεται η Κίνα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της απειλείται με οπισθοδρόμηση.
Ο Σι Τζινπίνγκ, ηγέτης της Κίνας, έχει δηλώσει ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση των χαμηλών τιμών και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η People’s Daily, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι ο εκπτωτικός πόλεμος ευνοεί το «κακό χρήμα» εις βάρος του «καλού χρήματος» στην αγορά.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Κίνας επικεντρώθηκε στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, δεσμευόμενη να ελέγξει τον «παράλογο ανταγωνισμό» και να ερευνήσει το κόστος παραγωγής. Αυτά τα μέτρα θεωρούνται απάντηση στην πολιτική της BYD, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες οχημάτων στην Κίνα, που ανακοίνωσε δραστική μείωση τιμών για 12 από τα μοντέλα της.
Τέλος, η κατάσταση επιδεινώνεται από τις πολιτικές δασμών του προεδρικού γραφείου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλά προϊόντα να παραμένουν απούλητα στην κινεζική αγορά, τροφοδοτώντας τον αποπληθωρισμό. Ο Γουακαμπαγιάσι προειδοποιεί ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την κινεζική οικονομία.