Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στο κλίμα, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα με παρατεταμένους καύσωνες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Η κλιματική κρίση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες απειλές της ανθρωπότητας, με δραματικές επιδράσεις στην υγεία. Ιδιαίτερα επηρεάζεται η ανδρική γονιμότητα, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη φαίνεται ότι ξεπερνά τα θερμικά όρια της γονιμότητας των ανδρών», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο ΕΚΠΑ.
Η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας, προσθέτει, επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος, μειώνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό, αναφέρει, είναι το γεγονός ότι στο ζωικό βασίλειο η έκπτωση της γονιμότητας, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, κληρονομείται και στις επόμενες γενιές με κίνδυνο την εξαφάνιση αυτών των ειδών.
Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει και τη γυναικεία γονιμότητα.
Παρόμοιες είναι οι επιδράσεις της παρατεταμένης αύξησης της θερμοκρασίας και στη γυναικεία γονιμότητα, τονίζει η καθηγήτρια.
Η έκθεση σε θερμικό στρες και περιβαλλοντικούς ρύπους (που αυξάνονται λόγω κλιματικής αλλαγής) συνδέεται με πρώιμη ήβη, διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας και προβλήματα στην κύηση. Η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών αλλαγών είναι επιβεβλημένη. Οι ρυθμοί μείωσης του αριθμού των γεννήσεων γίνονται ολοένα και πιο απειλητικοί και σημαντική αιτία της υπογεννητικότητας είναι και η μείωση της ανδρικής και της γυναικείας γονιμότητας, καταλήγει.
Έφη Φουσέκη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ