Ο Τζο Μπάιντεν αντέδρασε έντονα στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά ισραηλινών ηγετών, χαρακτηρίζοντας τα ως “σκανδαλώδη”. Η ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη έθεσε τον τόνο για αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αναφορικά με τα εν λόγω εντάλματα. Η αντίδραση του Μπάιντεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εις βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, και του αρχηγού του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η αντίδραση του Μπάιντεν αναδεικνύει τη στήριξή του προς το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας, ενώ η αντιπαράθεση με το ΔΠΔ φαίνεται να είναι έντονη. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη διαδικασία που οδήγησε στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, ενώ επανέλαβε ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η αντίδραση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στις ΗΠΑ, με τον προαλειφόμενο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτς να υποσχέται “σθεναρή αντίδραση” και να κατηγορεί το ΔΠΔ για “αντισημιτική προκατάληψη”. Στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικάνοι έχουν απαιτήσει κυρώσεις κατά του διεθνούς δικαστηρίου, ενώ ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ έχει εκφράσει την ανάγκη για δράση από την αμερικανική Γερουσία εναντίον του ΔΠΔ.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη στο ΔΠΔ, με το διεθνές δικαστήριο να έχει ελάχιστες καταδίκες από την ίδρυσή του το 2002. Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΠΔ και των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό.