Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν σε έκτακτες συνομιλίες την Τρίτη, ακολουθώντας την πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας με έναν «πειραματικό» υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που έχει εντείνει την ένταση στην περιοχή.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου, Oreshnik, τον οποίο αποκάλεσε «απαράμιλλο στον κόσμο».
Σε τηλεοπτική του ομιλία την Πέμπτη, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο Oreshnik χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, ως αντίποινα για τη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από την Ουκρανία, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν βαθύτερα τη ρωσική επικράτεια.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Κανείς στον κόσμο δεν διαθέτει τέτοια όπλα. Αργά ή γρήγορα, άλλες χώρες θα τα αποκτήσουν, αλλά εμείς τα έχουμε ήδη». Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι συμβατικές κεφαλές του Oreshnik έχουν τέτοια ισχύ ώστε μια επίθεση με πολλαπλούς πυραύλους μπορεί να είναι εξίσου καταστροφική με μια πυρηνική.
Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί ή να αναχαιτιστεί αυτός ο πύραυλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μαζικής παραγωγής του. Οι δοκιμές του Oreshnik θα συνεχιστούν ανάλογα με τις συνθήκες και τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ρωσία, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη διαθέσιμος εξοπλισμός για χρήση.
Ο στρατηγός Σεργκέι Καρακάγιεφ, επικεφαλής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Oreshnik μπορεί να πλήξει στόχους σε όλη την Ευρώπη και να φέρει είτε πυρηνικές είτε συμβατικές κεφαλές.
Αντίκτυποι στην Ουκρανία είναι ήδη εμφανείς, καθώς η ουκρανική Βουλή ακύρωσε συνεδρίαση και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στην Ντνίπρο, μία πόλη με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους. Παρά την έλλειψη αναφορών για θανάτους, η επίθεση έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την επίθεση, με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να τη χαρακτηρίζει ως «σε καθοριστική φάση με δραματικές διαστάσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Λιπάβσκι, από το Κίεβο, ανέφερε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του Πούτιν να τρομοκρατήσει τόσο τον ουκρανικό όσο και τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, ενώ δήλωσε την υποστήριξή του για την αποστολή πρόσθετων αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία.