Η ελληνική πλευρά φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με τη βρετανική σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δημοσιεύματα, όπως αυτά του «Economist», προετοιμάζουν την κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια πιθανή λύση μέσα στο 2025.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο και την κυβέρνηση, οι προϋποθέσεις για την επίτευξη της συμφωνίας είναι ώριμες. Το περιοδικό αξιολογεί θετικά τις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας και τονίζει την πρόθεση του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου να προχωρήσει σε λύση, συνδέοντας την επιτυχία του ελληνικού αιτήματος με τη γενικότερη τάση αποκατάστασης πολιτιστικών αγαθών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ληφθεί και απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες που θα διευθετήσουν τα νομικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται να είναι και το κεντρικό θέμα της επικείμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Κιρ Στάρμερ, αρχές Δεκεμβρίου στο νούμερο 10 της Downing Street.
Η αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις είναι προφανής, χάρη στον νέο κυβερνητικό σχηματισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αλλαγή στάσης της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου. Ο νέος διευθυντής Νίκολας Κάλιναν έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, κερδίζοντας την υποστήριξη και των επιτρόπων του Μουσείου.
Ο Κάλιναν έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και έχει κατακρίνει τον παρωχημένο χαρακτήρα του νόμου που εμποδίζει την εξαγωγή θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο. Η προοπτική επιστροφής των Γλυπτών συνδέεται με την επιθυμία για ανανέωση και βελτίωση της εικόνας του Μουσείου, το οποίο έχει πληγεί από διάφορα σκάνδαλα.
Η στρατηγική του Κάλιναν επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια και την πολιτική της ανταλλαγής, που θα μπορούσε να ενισχύσει την επισκεψιμότητα του Μουσείου και να δημιουργήσει ωφέλιμες συνθήκες για όλες τις πλευρές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται πιο κοντά από ποτέ.