Τρεις χώρες, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, υπέβαλαν κείμενο καταδικάζοντας την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του, με την υπογραφή να γίνεται στην έδρα της IAEA στη Βιέννη.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή στην Τεχεράνη, που ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας νέων προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης του πυρηνικού προγράμματός της.
Εκτός από το πυρηνικό θέμα, οι συνομιλίες θα εστιάσουν και στην περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών.
Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν στοχεύει σε στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά στην παραγωγή ενέργειας, αρνούμενη τις κατηγορίες για απόκτηση ατομικού οπλου.
Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015, η Τεχεράνη αύξησε τα αποθέματά της σε εμπλουτισμένο ουράνιο, φτάνοντας στο 60%, πολύ κοντά στο όριο για την κατασκευή ατομικού οπλου.
Ο νέος ιρανός πρόεδρος επιδεικνύει καλή θέληση για διάλογο, με στόχο την αντιμετώπιση των αμφιβολιών γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.