Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αυτοψία» του ALPHA, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, οι πολιτικές διαφωνίες με τον Κώστα Καραμανλή, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η κατάσταση της Οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως τον πρώτο από τους τρεις που θα κρίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέχρι το 2027. Επισήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της ακρίβειας που προήλθε από πρόσφατες κρίσεις, όπως η πανδημία. Παρόλο που η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η πληθωριστική κρίση δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Σχολιάζοντας πολιτικές ενίσχυσης, ανέφερε ότι οι στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ έχουν επιφέρει κάποια αποτελέσματα, αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Τόνισε την ανάγκη επιδοματικής πολιτικής για την υποστήριξη των πολιτών, υπογραμμίζοντας την πρόοδο στην μείωση της ανεργίας αλλά και τις προκλήσεις που παραμένουν, όπως η στήριξη των οικογενειών με παιδιά.
Αναφορικά με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις του Σαμαρά ξεπέρασαν τα αποδεκτά όρια, αναγκάζοντάς τον σε αυτήν την κίνηση. Επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να διακινούνται θεωρίες περί ενδοτικότητας της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η πολιτική συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας είναι πρόωρη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην παρούσα συγκυρία.
Σχετικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σημαντικές εξελίξεις όπως η παραλαβή 20 αεροσκαφών F-35 έως το 2030 και η κατασκευή αντιαεροπορικού θόλου για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου. Τόνισε την ανάγκη για στοχευμένες ενισχύσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που συνδέονται με τις θέσεις της Τουρκίας και την ανάγκη για σαφή διαπραγμάτευση όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.