Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στην πολιτική που προγραμματίζει ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση του νέου προέδρου των ΗΠΑ ότι θα διορίσει τον Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή.
Τα τρία βασικά θέματα που αναδεικνύονται είναι η στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, η κατάσταση των κατεχόμενων εδαφών και η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ να υπηρετήσει ως Βοηθός του προέδρου και Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ μέσω του κοινωνικού του δικτύου.
Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι μαζί θα εξασφαλίσουν την ειρήνη μέσω δύναμης, επισημαίνοντας τη δέσμευσή του να κάνει την Αμερική και τον κόσμο ξανά ασφαλή.
Σύμφωνα με το CNN, ο διορισμός του Κέλογκ υποδηλώνει μια συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία έχει αποτελέσει σημείο έντονης κριτικής για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Κέλογκ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εμπλέξει την Αμερική σε έναν ατελείωτο πόλεμο.
Σημαντική είναι η δήλωση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει σε αναμονή επ’ αόριστον. Ο Κέλογκ πιστεύει ότι περισσότερα όπλα θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί νωρίτερα, ώστε η Ουκρανία να έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του, η μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ θα εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ο Κέλογκ επισημαίνει την ανάγκη για την επιβολή αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει, κάτι που θα οδηγήσει σε αρχική ελάφρυνση των κυρώσεων.
Η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών της, αλλά θα διαπραγματευτεί μέσω διπλωματικών διαδικασιών. Επιπλέον, η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει και περιορισμός στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, κάτι που έχει προκαλέσει κριτική από τους Ρεπουμπλικανούς κατά του Μπάιντεν.