Η Συρία και η Ρωσία βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση, καθώς η προέλαση των τζιχαντιστών προς τη Δαμασκό δημιουργεί πιέσεις και για τις δύο πλευρές. Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, βλέπει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι, να απειλείται, ενώ οι δυνάμεις του Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και στη συριακή πρωτεύουσα.
Από τη μεριά της Ρωσίας, υπάρχει ανησυχία για την διατήρηση της παρουσίας της στη Συρία, μια χώρα στην οποία έχει επενδύσει στρατηγικά τα τελευταία 50 χρόνια. Ωστόσο, οι στρατηγικές επιλογές της είναι περιορισμένες, καθώς δεν μπορεί να αποσπάσει πολλές δυνάμεις από το μέτωπο της Ουκρανίας για να στηρίξει τον Άσαντ.
Στο μεταξύ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντέιρ Εζόρ, γεγονός που τους δίνει τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το καθεστώς Άσαντ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Ρωσίας. Μάλιστα, οι τζιχαντιστές έχουν επενδύσει στην εκπαίδευση και εξοπλισμό τους, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές δυνάμεις που χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκώς προετοιμασμένες.
Η Ρωσία, βλέποντας την κατάσταση να επιδεινώνεται, δεν μπορεί να επιτρέψει την απώλεια των στρατιωτικών της βάσεων στη Συρία, ενώ οι επιλογές της για ενίσχυση του Άσαντ είναι περιορισμένες. Η προέλαση των ανταρτών έχει αρχίσει να αποκόπτει τις ρωσικές βάσεις από τις δυνάμεις του καθεστώτος.
Παράλληλα, η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει τη στρατηγική της, καθώς η ναυτική βάση στην Ταρτούς και η αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ είναι κρίσιμης σημασίας για την παρουσία της στη Μεσόγειο. Ωστόσο, η κατάσταση είναι περίπλοκη και οι περιορισμένες δυνάμεις που διαθέτει εν μέσω των εξελίξεων στην Ουκρανία καθιστούν δύσκολη την επέμβαση.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο Πούτιν έχει επαφές με τον Ερντογάν, προσπαθώντας να συντονίσουν τις κινήσεις τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την επιστροφή στην ομαλότητα στη Συρία.