Σήμερα, η Τουρκία θα φιλοξενήσει στη Ντόχα εκπροσώπους της Ρωσίας και του Ιράν, με στόχο την αναζήτηση μιας πολιτικής και ειρηνικής λύσης για την κατάσταση στη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Από το 2017, οι τρεις χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία έχει ως σκοπό την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμφωνήσει σε κοινή στρατηγική στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν υποστηρίξει στρατιωτικά τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Άγκυρα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ενδιαφέρον, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα. Ο αναλυτής Χάμις Κινίρ επισημαίνει ότι η αλλαγή των δυνάμεων στη Συρία ενδέχεται να αποτελέσει τόσο ευκαιρία όσο και κίνδυνο για την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη δημόσια δήλωσή του, κάλεσε τον Άσαντ να επιδιώξει συμφιλίωση με τον λαό του και εξέφρασε την επιθυμία για συνέχιση της προέλασης των ανταρτών προς τη Δαμασκό, μετά από τις κατακτήσεις σε Χαλέπι και Χάμα.
Το επίκεντρο της κατάστασης παραμένει η εκτενή σύνορα των 900 χιλιομέτρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, καθώς και τα σχεδόν 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία. Ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας στην τρέχουσα κατάσταση παραμένει αβέβαιος, αν και η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως για την επίθεση, γνωρίζοντας τις προετοιμασίες.
Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει τη σταθερότητα στη Συρία και τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για την επιστροφή των προσφύγων. Σύμφωνα με την Γκιονούλ Τολ, διευθύντρια του Middle East Institute, η Ρωσία και η Τουρκία μπορεί να προγραμματίσουν τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ, αλλά με τη συμμετοχή ορισμένων στοιχείων του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, οι προσπάθειες του Ερντογάν για συνεργασία με τον Άσαντ μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς ο Σύρος πρόεδρος απαιτεί την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη βορειοδυτική Συρία.