Η πρόεδρος του Περού υποστηρίζει την επαναφορά της θανατικής ποινής για βιαστές παιδιών

Η πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, δήλωσε χθες την Τρίτη ότι είναι υπέρ της επαναφοράς σε ισχύ της ποινής του θανάτου για τους βιαστές παιδιών, μετά τη φοβερή σεξουαλική επίθεση και τη δολοφονία μιας έφηβης 12 ετών σε μια φτωχή συνοικία στη Λίμα.

«Είναι καιρός, μπροστά σε εγκλήματα τέτοιας σοβαρότητας, τα οποία πρέπει να είναι απαράδεκτα σε μια κοινωνία, να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα», επιχείρημε να επιχειρηματολογήσει η πρόεδρος, εκφράζοντας την άποψή της σε μια δημόσια εκδήλωση.

«Είναι καιρός να συζητήσουμε για την επιβολή της θανατικής ποινής σε βιαστές παιδιών», τόνισε.

Η θανατική ποινή είχε καταργηθεί στο Περού το 1979.

Το πτώμα της έφηβης βρέθηκε την Κυριακή, τυλιγμένο σε κουβέρτες και χαλιά, κάτω από το κρεβάτι του ύποπτου για τον βιασμό και τη δολοφονία της, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία. Το κορίτσι είχε εξαφανιστεί το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους τύπους να περπατούν ελεύθεροι στους δρόμους (…) Δεν πρέπει να δείχνουμε καμία επιείκεια απέναντι σε αυτούς που τολμούν να βλάψουν τα παιδιά μας», υπογράμμισε η κυρία Μπολουάρτε.

Για την επαναφορά της θανατικής ποινής στο Περού, θα απαιτούνταν αναθεώρηση τμημάτων του Συντάγματος, με την έγκριση του κοινοβουλίου. Αυτό θα αντίκειται σε διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους των Άνδεων όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το 1995, το Κογκρέσο του Περού έχει απορρίψει τουλάχιστον οκτώ νομοσχέδια με στόχο την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Οι δράστες βιασμών παιδιών κάτω των 14 ετών αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης στη χώρα των Άνδεων.

Σύμφωνα με την περουβιανή υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων, περίπου 8.500 άτομα εκτίουν ισόβιες ποινές αυτή τη στιγμή.

Η Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία έχει χάσει τη δημοτικότητά της, αντιμετωπίζει έρευνα για παράλειψη καθήκοντος επειδή δεν ενημέρωσε ούτε την κυβέρνηση ούτε το κοινοβούλιο όταν υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση στη μύτη το 2023. Επίσης, υπάρχουν άλλες έρευνες εναντίον της, ειδικά για την υπόθεση γνωστή ως Rolex-gate, που αφορά την αδήλωτη κατοχή ακριβών ρολογιών και κοσμημάτων, καθώς και για τους θανάτους δεκάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά την ανάληψή της της εξουσίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Βελτίωση Ελληνικής Οικονομίας: Ρυθμοί Ανάπτυξης και Αποπληρωμή Χρέους

Η εφημερίδα "Zeit" και το Δίκτυο RND αναφέρονται στην...

Αναστολή κυρώσεων για τον αγώνα του Περιστερίου

Μετά την απόφαση της ΔΕΑΒ για κυρώση με κεκλεισμένων...

Η Διπλή Μάχη της Αρετής Τσουκαλά με τον Καρκίνο και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες

Η Αρετή Τσουκαλά, κόρη του καθηγητή Πυρηνικής Μηχανικής στο...

Εγκαίνια Έκθεσης: Ο Κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης "Εκατόμπολις. Ο κόσμος της...