Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έθεσε οριστικό τέλος στα μπόνους επαύξησης του πολεοδομικού κανονισμού, που σχετίζονται με τον συντελεστή δόμησης και το ύψος των κτιρίων. Σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας, Μιχάλη Πικραμένο, τα κτίρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί διατηρούν το χαρακτήρα των εν λόγω διατάξεων, ενώ όλες οι νέες άδειες που δεν είχαν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες μέχρι την 11η Δεκεμβρίου ακυρώνονται.
Η Ολομέλεια αποφάσισε ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, προστατεύοντας τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί και για τις οποίες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Αντίθετα, για τις άδειες που δεν έχουν προχωρήσει, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις κηρύσσονται άκυρες. Το σκεπτικό της απόφασης εστιάζει στο δημόσιο συμφέρον και την ανάγκη να περιοριστούν οι υπερβολές στις οικοδομές, καθώς οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού επιτρέπουν την έκδοση αδειών κατ’ απόκλιση από τους ισχύοντες όρους δόμησης.
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν επίσης οι ρυθμίσεις που αφορούν τη μη προσμέτρηση των παταριών και του χώρου κύριας χρήσης στο δώμα της οικοδομής. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις για τη μη προσμέτρηση των έρκερ και των κλιμακοστασίων παραμένουν σε ισχύ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη των μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στα πολεοδομικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία κατάρτισης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ανακουφιστική για τους πολίτες επειδή αποτρέπει την ταλαιπωρία που προκύπτει από την αναδρομική εφαρμογή κανονισμών.
Η απόφαση του ΣτΕ κλείνει μια περίοδο συγκρούσεων μεταξύ δήμων και υπουργείου, με τους δήμους να ανησυχούν για την καταστροφή παραδοσιακών κατοικιών στην Αττική. Οι δήμοι Φιλοθέης Ψυχικού και άλλοι είχαν ήδη προχωρήσει σε μέτρα περιορισμού των οικοδομικών αδειών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι αγοραστές κατοικιών είναι οι κερδισμένοι από αυτή την απόφαση, ενώ οι επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων και οι εργολάβοι πλήττονται, καθώς χάνουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον συντελεστή δόμησης.