Βελτίωση στη Νομοθεσία της Ελλάδας το 2023

Η νομοθετική διαδικασία στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά το 2023, σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2023, η νομοθετική ποιότητα αυξήθηκε κατά 1,8 μονάδα, φτάνοντας στο 60,4/100.

Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ψήφιση του συνόλου των νόμων με κανονική διαδικασία, τη μείωση του αριθμού των τροπολογιών και την αύξηση του ποσοστού των τροπολογιών που συνοδεύονται από ανάλυση συνεπειών ρύθμισης.

Αντίθετα, οι αδυναμίες εντοπίζονται στην προκοινοβουλευτική διαδικασία και την εφαρμογή των νόμων, με το χαμηλό ποσοστό των άρθρων που τίθενται προς διαβούλευση και τη φτωχή ανάλυση συνεπειών ρύθμισης να ξεχωρίζουν.

Τα κύρια ευρήματα του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης για το 2023 περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσοστού νόμων που προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, την αύξηση των άρθρων που συμπεριλήφθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και τη μείωση του μέσου όρου των τροπολογιών και του αριθμού των άρθρων σε αυτές.

Σύμφωνα με τον Δρ. Παναγιώτη Καρκατσούλη, πρέπει να γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής για να ενισχυθεί η ποιότητα της νομοθεσίας. Ενώ ο Νίκος Ρώμπαπας του ΚΕΦΙΜ επισημαίνει τη σημασία της ενίσχυσης της δημόσιας διαβούλευσης και της χρήσης ποσοτικών δεδομένων στις συνεπειές ρύθμισης.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν

Η πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον...

Ποινή στον Ναν: Απουσίες στον Παναθηναϊκό για το ματς με την Αναντολού Εφές

Ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορεί να υπολογίζει στον Κέντρικ...

Στηρίξτε τα Παιδικά Χωριά SOS αυτά τα Χριστούγεννα

Τα Παιδικά Χωριά SOS μας καλούν φέτος τα Χριστούγεννα...

Η πτώση του Άσαντ: Ιστορική ευκαιρία για τη Συρία, δηλώνει το Human Rights Watch

Η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch/HRW) δήλωσε...