Η στιγμή της κρίσης έχει φτάσει για τον Τούρκο ηγέτη, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η ανατροπή του Άσαντ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την Τουρκία να προωθήσει τους εθνικούς της στόχους. Παράλληλα, η νέα κατάσταση φέρνει μαζί της και σοβαρές προκλήσεις στην ήδη εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση της Μέσης Ανατολής.
Με την προέλαση των τζιχαντιστών και άλλων αντιπολιτευόμενων ομάδων στη Δαμασκό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο κύριος κερδισμένος της κρίσης. Η ξαφνική στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με επισκέψεις κεντρικών παραγόντων όπως ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναδεικνύει τη σημασία της Τουρκίας στο Συριακό ζήτημα, αν και οι διαφωνίες σχετικά με την υποστήριξη των Κούρδων συνεχίζουν να υφίστανται.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας στη Συρία, ωστόσο παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με τις προθέσεις του Ερντογάν. Η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στη Συρία και να αποτρέψει την αναβίωση του ISIS, ενώ ταυτόχρονα αναζητά στρατηγική συνεργασία με την Ε.Ε. για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Η κατάσταση στη Συρία απαιτεί προσεκτική διαχείριση, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αναδείξει τον εαυτό της ως «τοποτηρητή» της χώρας. Η αποκατάσταση των σχέσεων με χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της κατάστασης και στη διασφάλιση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή.
Η επιτυχία ή αποτυχία των τουρκικών στρατηγικών θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Άγκυρας να διαχειριστεί τις διεθνείς σχέσεις και να πείσει τους Αμερικανούς ότι η στήριξη του SDF δεν είναι πλέον αναγκαία. Η πρόσφατη επίσκεψη του Ι. Καλίν στη Δαμασκό, δείχνει την επιθυμία της Τουρκίας να κερδίσει έδαφος στη Συρία και να προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή των προσφύγων.