Μετά την πανδημία, η φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ αυξάνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα παρατηρείται δραστική πτώση. Κάθε μόνιμη μείωση της φοροδιαφυγής ανοίγει το δρόμο για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «κενό» στις εισπράξεις ΦΠΑ (VAT Gap), οι απώλειες στην ΕΕ συνολικά αυξήθηκαν από 6,6% το 2021 σε 7% το 2022. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το ποσοστό μειώθηκε από 17,5% σε 13,7%.
Αν και το χάσμα παραμένει διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη βελτίωση στην ΕΕ στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ΦΠΑ, με μείωση 11,7 εκατοστιαίων μονάδων από το 2018 (από 25,4% σε 13,7%). Η Κύπρος και η Ιταλία ακολουθούν με 13,2 και 11,1 μονάδες αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, από το 2017 έως το 2022, η Ελλάδα έχει υποστεί απώλειες 25,79 δισ. ευρώ λόγω φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ. Αυτές οι απώλειες έχουν άμεσες επιπτώσεις στην χρηματοδότηση μέτρων στήριξης για ευάλωτα νοικοκυριά και τομείς όπως η παιδεία και η υγεία.
Με τη θέσπιση νέων μέτρων ελέγχου που ισχύουν από τον Μάιο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το 2024 θα εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους υποδεικνύουν ότι το τελικό όφελος μπορεί να φτάσει τα 1,9-2 δισ. ευρώ, με τον στρατηγικό στόχο για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή να είναι ρεαλιστικός πριν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.