Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Communications Chemistry” αποκαλύπτει ότι δύο αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να αναγνωρίσουν την προέλευση ενός ουίσκι και να εντοπίσουν τα ισχυρότερα αρώματά του. Το άρωμα του ουίσκι προκύπτει από ένα σύνθετο μείγμα χημικών ενώσεων, κάτι που καθιστά δύσκολη την αξιολόγησή του με τα παραδοσιακά μέσα. Συνήθως, η ανάλυση των αρωμάτων ενός ουίσκι απαιτεί τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και χρονοβόρες διαδικασίες εκπαίδευσης.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας, αξιολόγησε τη μοριακή σύνθεση επτά αμερικανικών και εννέα σκωτσέζικων ουίσκι, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς αλγορίθμους. Ο πρώτος αλγόριθμος ανέπτυξαν οι ερευνητές για την πρόβλεψη των μοριακών οσμών, ενώ ο δεύτερος αλγόριθμος ήταν ένα νευρωνικό δίκτυο.
Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιήθηκαν για να αναγνωρίσουν την προέλευση του ουίσκι και τις πέντε ισχυρότερες νότες του. Στη συνέχεια, συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα με αυτά μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων.
Ο αλγόριθμος OWSum που ανέπτυξαν οι ερευνητές κατάφερε να προσδιορίσει με ακρίβεια άνω του 90% εάν ένα ουίσκι είναι αμερικανικής ή σκωτσέζικης προέλευσης, βασιζόμενος στη χημική σύνθεση και τα αρώματά του. Επιπλέον, και οι δύο αλγόριθμοι κατάφεραν να εντοπίσουν τις πέντε ισχυρότερες νότες ενός ουίσκι με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με έναν μεμονωμένο εμπειρογνώμονα.
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στον κόσμο της οινολογίας, καθώς η χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης μπορεί να επαναπροσδιορίσει την ανάλυση και την κατανόηση των αρωμάτων σε ποτά όπως το ουίσκι.