Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέτει πέντε βασικές προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική το 2025, συμπεριλαμβάνοντας μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, νομοθετικές ρυθμίσεις για τις τράπεζες, σύγκλιση με την ΕΕ και ενίσχυση της μεσαίας τάξης.
Πέντε βασικές προτεραιότητες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής θέτει για το 2025 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Και όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου, αυτές αναμένεται να περιλαμβάνονται στον “μπλε φάκελο” με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο για το επόμενο έτος που θα επιδοθεί σε κάθε υπουργό είτε στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο είτε εντός του Ιανουαρίου. Επισημαίνοντας ότι το 2025 θα τεθούν οι βάσες και κάποια αποτελέσματα θα είναι ορατά από το 2026 και μετά.
Συγκεκριμένα, οι πέντε προτεραιότητες είναι οι εξής:
1. Συνέχιση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η μείωση του κενού ΦΠΑ αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, λόγω των 11 πρωτοβουλιών που ελήφθησαν πέρυσι, το 9μηνο εφέτος τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 11,2%. Ενώ, χάρη στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τη χρήση του συστήματος myData αναμένονται επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ το 2024.
Το επόμενο έτος, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ριχτούν τα νέα ψηφιακά όπλα από την ΑΑΔΕ: καθολική επέκταση του myData για δήλωση εσόδων-εξόδων, επέκταση των υποχρεωτικών Ηλεκτρονικών Τιμολογίων, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και Ψηφιακό Πελατολόγιο.
2. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για έναν Κώδικα Δημόσιας Περιουσίας. Στο στάδιο της υλοποίησης περνά το σχέδιο για την αξιοποίηση ακινήτων της ΕΤΑΔ με την ομαδοποίηση και τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές. Η εταιρεία McKinsey θα συντονίσει το έργο που αφορά στη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ.
3. Εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για τις τράπεζες και τους servicers. Περιλαμβάνει κατάργηση προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών, μείωση προμηθειών μεταφοράς χρημάτων, διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για κλειστά οικιστικά ακίνητα, και ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό. Επίσης, προβλέπεται διάθεση κεφαλαίων για ανακατασκευή σχολείων και προστασία κατοίκων.
4. Εντατικοποίηση της προσπάθειας για περαιτέρω σύγκλιση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, μείωση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, και περιορισμός της ανεργίας.
5. Έμφαση στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Εκτός από τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων μέτρων, θα εξεταστούν και οι συντελεστές της άμεσης φορολογίας για ενίσχυση της μεσαίας τάξης.