Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η αύξηση των περιστατικών τροφιμογενών νοσημάτων αποτελεί ανησυχία. Ο ΕΦΕΤ παρέχει συμβουλές στους καταναλωτές για να απολαμβάνουν ασφαλή γεύματα και να προστατεύονται από πρακτικές παραπλάνησης, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Πριν την αγορά των τροφίμων, συνιστάται η προγραμματισμένη λίστα αγορών και η προσοχή στην αποθήκευση τους. Επίσης, η προσοχή στα υλικά και η ενημέρωση για τυχόν τροφικές αλλεργίες είναι ζωτικής σημασίας.
Στην προμήθεια των τροφίμων, η επιλογή από ελεγχόμενα σημεία αγοράς είναι απαραίτητη, με προσοχή στις συνθήκες χειρισμού και τις ενδείξεις στην ετικέτα. Επίσης, οι συσκευασμένες γαλοπούλες και τα αυγά πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
Για τη συντήρηση και προετοιμασία των τροφίμων, συστήνεται η πλήρης απόψυξη και ο έλεγχος της θερμοκρασίας ψησίματος. Επίσης, τα περισσεύματα μπορούν να αξιοποιηθούν με δημιουργικούς τρόπους για να μην πάνε χαμένα.
Με την τήρηση των συμβουλών του ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλή γεύματα και να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους.