Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, οι πύραυλοι Oreshnik που προκάλεσαν διεθνή ανησυχία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κατασκευάζονται από ρωσικές εταιρείες που στηρίζονται σε προηγμένο δυτικό εξοπλισμό.
Η ανάλυση εντόπισε δύο βασικά ινστιτούτα στην Ρωσία, το Ινστιτούτο Θερμικής Τεχνολογίας της Μόσχας και το ινστιτούτο Sozvezdie, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως κατασκευαστές των Oreshnik από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοί τους είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες επεξεργασίας μετάλλων που προέρχονται από γερμανικές και ιαπωνικές εταιρείες.
Αυτές οι ρωσικές εταιρείες χρησιμοποιούν την κρίσιμη τεχνολογία του αριθμητικού ελέγχου υπολογιστών (CNC) για την παραγωγή των Oreshnik, επιτρέποντας την ακριβή διαμόρφωση υλικών μέσω υπολογιστικών συστημάτων.
Η MITT, μια από τις εταιρείες που αναφέρονται ως εμπλεκόμενες στην κατασκευή των Oreshnik, είναι γνωστή για την ανάπτυξη ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων στερεών καυσίμων. Στις διαφημίσεις της το 2024, αναφέρεται ότι χρησιμοποιεί συστήματα FANUC, SIEMENS και HAIDENHEIN, με το Fanuc να είναι ιαπωνικό και τα άλλα δύο γερμανικά.
Αν και η Ρωσία προμηθεύεται μηχανήματα μεταλλουργίας από την Κίνα, οι μηχανισμοί ελέγχου τους συνεχίζουν να προέρχονται από δυτικές χώρες, όπως επισημαίνουν οι Financial Times. Επιπλέον, ανάλυση του Συμβουλίου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι οκτώ κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν μοντέλα CNC που εφοδιάζονται με χειριστήρια από ιαπωνικές ή γερμανικές εταιρείες.
Η κατάσταση αυτή εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση της ρωσικής βιομηχανίας άμυνας από δυτικές τεχνολογίες και προϊόντα, παρά τις προσπάθειες απομάκρυνσης από αυτές.