Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία

Κλάδο-κλειδί της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως αναδεικνύει η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Σύμφωνα με τη μελέτη με τίτλο “Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία”, που παρουσίασε ο Δρ. Γεώργιος Σώκλης, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος στην έκθεση HORECA, ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί έναν από τους κλάδους με το μεγαλύτερο “ειδικό βάρος” στην ελληνική οικονομία.

Η μελέτη εξετάζει τους πολλαπλασιαστές του ξενοδοχειακού κλάδου, τις διακλαδικές διασυνδέσεις με άλλους κλάδους, τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, τη συμβολή του στο εξωτερικό ισοζύγιο, τη δημιουργία εισοδημάτων σε άλλους κλάδους, καθώς και τη συμβολή του στα φορολογικά έσοδα.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Επίσης, κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) 29,8 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.

Για κάθε 1 ευρώ που παράγεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δημιουργείται συνολική αξία παραγωγής περίπου 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Οι 5 κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο σε όρους παραγωγής είναι: χονδρικό & λιανικό εμπόριο (21%), τρόφιμα (20%), γεωργία (15%), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (6%) και ενέργεια (4%).

Ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, μέσω των έμμεσων φόρων επί του ξενοδοχειακού προϊόντος, ενώ παράλληλα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τη σημασία του ξενοδοχειακού κλάδου για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την αγορά τροφίμων και ποτών στα ελληνικά ξενοδοχεία αφορά σε ελληνικά προϊόντα.

Τέλος, η έρευνα αναδεικνύει την σημαντική συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στη δημιουργία εισοδημάτων σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στα φορολογικά έσοδα, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Μάχη για την κατάσβεση φωτιάς στην Αλυκή Θηβών

Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην παραθαλάσσια περιοχή της Αλυκής Θηβών, με πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές να αντιμετωπίζουν τις φλόγες που φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Ανάλυση του δημοψηφίσματος του 2015 από το ΚΚΕ

Ανάλυση του δημοψηφίσματος του 2015 από το ΚΚΕ και η θέση του κόμματος για την εξέλιξη της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Εκβιασμός από δημοσιογράφο στον Βόλο: Καταγγελία της Ζέττας Μακρή

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την Ζέττα Μακρή σχετικά με εκβιασμό από δημοσιογράφο στον Βόλο, που οδήγησε στη σύλληψη του.

Συναγερμός στις Αλυκές Θηβών λόγω νέας φωτιάς

Νέα φωτιά ξέσπασε στις Αλυκές Θηβών, με έντονη κινητοποίηση των αρχών και εκκένωση του οικισμού. Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.