Νετανιάχου: Πράσινο φως για αντιπροσωπεία στη Ντόχα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε σήμερα αργά το απόγευμα το πράσινο φως για την αποστολή ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Ντόχα για να πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις για τη “δεύτερη φάση” εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη σημερινή νέα ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, με την πλευρά της Χαμάς ωστόσο να κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση για κωλυσιεργίες στη συνέχιση εφαρμογής της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου “έδωσε εντολή για αποστολή μιας αντιπροσωπείας” στο Κατάρ και σχεδιάζει να συγκαλέσει κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ αύριο Κυριακή “σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας” για το ζήτημα αυτό, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Σε βίντεο από ανήρτησε το γραφείο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεσμεύτηκε εκ νέου να συντρίψει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την επιστροφή όλων των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη φάση της συμφωνίας τέθηκε σε εφαρμογή στις 19 Ιανουαρίου, έπειτα από δεκαπέντε μήνες πολέμου και περιλάμβανε τη διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση ορισμένων Ισραηλινών και άλλων ομήρων από τη Χαμάς και την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων από την πλευρά του Ισραήλ.

Σήμερα, Σάββατο, αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις Ισραηλινοί και 183 Παλαιστίνιοι, όπως προέβλεπαν οι όροι της πρώτης φάσης της συμφωνίας αυτής.

Η δεύτερη από τις τρεις φάσεις αναμένεται να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων και την αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος σε ισραηλινά μμε.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημείωσαν ωστόσο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla ότι τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας που θα μεταβούν στη Ντόχα, δεν θα έχουν εντολή από την ισραηλινή κυβέρνηση για να κάνουν επί της ουσίας διαπραγματεύσεις, αλλά η αποστολή τους γίνεται κυρίως ως μια κίνηση καλής θέλησης του Νετανιάχου προς την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάσεμ Ναΐμ, αξιωματούχος της Χαμάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι “θέτει σε κίνδυνο” τη συμφωνία εκχειρίας, προειδοποιώντας για πιθανή κατάρρευση αυτής.

“Αυτό που βλέπουμε είναι μια κωλυσιεργία και μια έλλειψη δέσμευσης στην εφαρμογή της πρώτης φάσης, καθώς και μια προσπάθεια δημιουργίας πολιτικού, διπλωματικού και μιντιακού κλίμακος με στόχο την άσκηση πίεσης σε Παλαιστίνιους διαπραγματευτές πριν την είσοδο στη δεύτερη φάση εφαρμογής της συμφωνίας”, δήλωσε ο Ναΐμ.

“Αυτό σαφώς θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία και μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία ή κατάρρευσή της. Μια επιστροφή σε εμπόλεμες εχθροπραξίες δεν είναι ούτε επιθυμία μας, ούτε απόφασή μας. Αν όμως η μία πλευρά επιλέξει να ξαναρχίσει τις εχθροπραξίες, ο παλαιστινιακός λαός, που έχει υποφέρει για δεκαπέντε μήνες και αντιστέκεται με την καρδιά του, θα είναι έτοιμος να απαντήσει κατάλληλα”, τόνισε ο αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Πυροβολισμοί σε εκκλησία του Κεντάκι: Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε εκκλησία του Κεντάκι, ενώ ο δράστης βρέθηκε νεκρός. Η αστυνομία εξετάζει την υπόθεση.

Ο Μακρόν προειδοποιεί για την απειλή στην ελευθερία

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί για την απειλή στην ελευθερία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνοντας τις ανατροπές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία.

Αιχμές του Γιώργου Παπανδρέου για τα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο, εκφράζοντας την αντίθεσή του και προτείνοντας εμβάθυνση της Δημοκρατίας και ανθρωπιά.

Συγκρούσεις στη Συρία: Οκτώ νεκροί από σύγκρουση Βεδουίνων και Δρούζων

Συγκρούσεις μεταξύ φυλών Βεδουίνων και Δρούζων στη Σουέιντα της Συρίας οδήγησαν στον θάνατο οκτώ ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αρχές απέστειλαν ενισχύσεις για να επιλύσουν την κατάσταση, σε μια από τις πρώτες πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην περιοχή.