Επίδραση του Επαναλαμβανόμενου Στρες στην Αντίληψη του Ήχου

Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις επιπτώσεις του επαναλαμβανόμενου στρες στην αντίληψη του ήχου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “PLOS Biology”. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μετά από μια εβδομάδα στρες, τα ποντίκια παρουσίασαν αλλαγές στην τρόπο που ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τον ήχο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, τα ζώα υποβλήθηκαν σε ήπιο στρες για 30 λεπτά και μετά από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις. Αν και η ακουστική λειτουργία παρέμεινε φυσιολογική, παρατηρήθηκε μειωμένη αντίληψη της έντασης των ήχων και μείωση των αποκρίσεων στο θόρυβο στα στρεσαρισμένα ζώα. Επιπλέον, η επίδραση του στρες στην επεξεργασία του ήχου αυξήθηκε με την επανειλημμένη έκθεση.

Παρότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια γενικότερη επίδραση του επαναλαμβανόμενου στρες στην αντίληψη και αντίδραση των ζώων στο περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το στρες δεν επηρεάζει μόνο τη μάθηση και τη μνήμη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο που αντιδρούμε στα καθημερινά ερεθίσματα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Προέδρου Βουλγαρίας με Αυτοκράτορα Ιαπωνίας στο Τόκιο

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, συναντήθηκε με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, στο Τόκιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό: Ένας Θρύλος του Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο Νίκος Γαλανός, θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ένας άνδρας που έμεινε πιστός στην ελευθερία του και την τέχνη του.

Τραμπ: Πιστεύει στην επιθυμία του Πούτιν για ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Πούτιν για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι ζητά περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Στρατηγική Καινοτομίας της Ελλάδας: Η Σημασία των Κάθετων Οικοσυστημάτων

Ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, αναλύει τη σημασία της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας και των κάθετων οικοσυστημάτων.