Υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στηρίζει την ανάκαμψη της Συρίας

Θα είμαστε εκεί για να συμπαρασταθούμε στον λαό της Συρίας στην τεράστια αυτή προσπάθεια ανάκαμψης, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία.

Μία σταθερή και ευημερούσα Συρία θα συμβάλλει όχι μόνο στην περιφερειακή, αλλά και στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έτσι η στήριξη της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της αποτελεί κοινό στόχο όλων μας.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε, υποστηρίζει μία συριακής κυριότητας πολιτική μετάβαση προς μία δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση, από την οποία δεν θα εξαιρεθεί καμία εθνική ή θρησκευτική κοινότητα και η οποία θα προετοιμάσει μία συνταγματική μεταρρύθμιση και θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών, χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το νέο όραμα για τον λαό της Συρίας πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες: τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, την οικοδόμηση ανθεκτικών θεσμών, την ανοικοδόμηση της χώρας και την επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού.

Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, σημείωσε πως πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτές οι κυρώσεις δεν θα στοχοποιούν τον λαό, υπό την προϋπόθεση πως οι υποσχέσεις θα τηρούνται και θα υπόκεινται σε περιοδική επανεξέταση. Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν σταδιακά.

Βεβαίως, πρόσθεσε, οι θεσμοί της Συρίας πρέπει να είναι ανθεκτικοί, να προωθούν σχέσεις καλής γειτονίας και να συμμορφώνονται πλήρως προς το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Πρέπει να υιοθετήσουμε μία βασισμένη σε αρχές και σε διδάγματα, συντονισμένη και πρακτική προσέγγιση σχετικά με την οικοδόμηση ανθεκτικών θεσμών και την ανάπτυξη δυνατοτήτων, ανέφερε.

Όσον αφορά την ανοικοδόμηση, ανέφερε πως είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ένα ειδικό ταμείο για την ανοικοδόμηση. Είχα προσωπικά την ευκαιρία να δω πόσο κατεστραμμένη είναι η χώρα. Και είναι σημαντικό να δράσουμε γρήγορα για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν σε ένα βιώσιμο περιβάλλον, πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό να έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο επαναπατρισμού, διευκόλυνσης επιστροφών και παράλληλα να καλύπτουμε τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται στη Συρία. Πρέπει να υπάρξει ένα κεντρικό και καλά οργανωμένο σχέδιο εθελοντικών επιστροφών, μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, κατέληξε.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Προέδρου Βουλγαρίας με Αυτοκράτορα Ιαπωνίας στο Τόκιο

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, συναντήθηκε με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, στο Τόκιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό: Ένας Θρύλος του Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο Νίκος Γαλανός, θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ένας άνδρας που έμεινε πιστός στην ελευθερία του και την τέχνη του.

Τραμπ: Πιστεύει στην επιθυμία του Πούτιν για ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Πούτιν για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι ζητά περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Στρατηγική Καινοτομίας της Ελλάδας: Η Σημασία των Κάθετων Οικοσυστημάτων

Ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, αναλύει τη σημασία της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας και των κάθετων οικοσυστημάτων.