Συνέδριο “Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο”: Εργαλεία και Συνεργείες για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών

Τα εργαλεία και οι συνέργειες που χρειάζονται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών τέθηκαν στο επίκεντρο σχετικού πάνελ στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου “Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο” που διοργανώνει το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή CLIMPACT, στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.Οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στην ανάγκη σύνδεσης της επιστημονικής κοινότητας, τόσο με την κοινωνία, όσο και με τους επιχειρησιακούς φορείς, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρει η κλιματική κρίση, ενώ αναφέρθηκαν και στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της πρόληψης.Ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Διακάκης, υπογράμμισε τη σημασία της διαχείρισης της πληροφορίας και της επικοινωνίας της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα κεντρικό σημείο αναφοράς πληροφοριών και την επαγγελματική διαχείριση της επικοινωνίας.Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης και ‘Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επεσήμανε την ανάγκη για πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για ειδικούς και ενημέρωση, καθώς και στη μεθοδολογία θωράκισης της πόλης από ακραία καιρικά φαινόμενα.Ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, επεσήμανε την σημασία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την ανάγκη για περιφερειακή προσαρμογή τους.Ο γενικός διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών και επιχειρησιακών φορέων και την ανάγκη για ενημέρωση της κοινωνίας για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.Ο δρ. Πάνος Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην ανάγκη για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ ο Δρ. Κωνσταντίνος Καρτάλης συντόνισε τη συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αντιδράσεις από την Ισραηλινή Διπλωματία για τις Ευρωπαϊκές Επικρίσεις

Η Ισραηλινή Διπλωματία απορρίπτει τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει την παρανόηση της πραγματικότητας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίθεση σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία

Ένοπλη ομάδα προσκείμενη στη de facto κυβέρνηση της Συρίας επιτέθηκε στη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση. Η επίθεση διήρκεσε μία ώρα και προκάλεσε ανησυχία στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα.

Νέα σεισμική δόνηση στον Μαρμαρά

Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 4 βαθμών σημειώθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ανοικτά των ακτών του Μπουγιούτσκμετζέ. Η δόνηση αισθάνθηκε και στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία του “Χρυσού Θόλου” για αντιπυραυλική άμυνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία του "Χρυσού Θόλου" σε πρότυπο "Σιδηρού Θόλου" για αντιπυραυλική άμυνα, με κόστος 175 δισ. δολάρια και αντιδράσεις από Ρωσία και Κίνα.