Τεταμένες σχέσεις Ουκρανίας-ΗΠΑ μετά την πρόταση για τερματισμό του πολέμου

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ είναι τεταμένες αυτή τη στιγμή, μετά την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να αναφέρεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τα μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν το ψήφισμά τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τη διατύπωσή του. Το ψήφισμα παραλείπει αναφορές σε εδάφη της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, εστιάζοντας κυρίως στην επιτάχυνση της λήξης της σύγκρουσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον τελευταίο να αναμένει μια πιο ενεργή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την αόριστη διατύπωση που προτείνεται για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η νέα απόφαση του ΟΗΕ είναι «απλή» και «ιστορική», καλώντας τα κράτη μέλη να την υποστηρίξουν προκειμένου να χαραχθεί μια πορεία προς την ειρηνική λύση.

Η ρωσική πλευρά, μέσω του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε την αμερικανική πρόταση «καλή ιδέα», ωστόσο παρατήρησε την απουσία αναφοράς στις αιτίες της σύγκρουσης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κατά την εν λόγω συνεδρίαση, η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι αναμένεται να παρουσιάσουν σχέδιο που θα τονίζει την ανάγκη αύξησης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης φέτος.

Το αμερικανικό ψήφισμα, που περιλαμβάνει μόνο 65 λέξεις, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη την πραγματικότητα ενός διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία.

Η έλλειψη καταδίκης της ρωσικής επίθεσης και η μη αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως προδοσία προς το Κίεβο και περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατέθεσε τροπολογία στη Γενική Συνέλευση, ζητώντας έναν ταχύ τερματισμό της σύγκρουσης και αναγνώριση των βαθύτερων αιτίων της.

Η ανακοίνωση της έναρξης κατ’ ιδίαν συνομιλιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουκρανία και στους δυτικούς συμμάχους της.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Εκπτώσεις σε Μετακινήσεις Υποψηφίων ΑΣΕΠ

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξασφάλισε εκπτώσεις στις μετακινήσεις των υποψηφίων του 2ου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ προς και από τα εξεταστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σφοδρή αντίδραση από τον πρωθυπουργό του Καναδά για τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, αντιδρά με αίσθημα απαραδεκτότητας στα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στην Τζενίν, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ λόγω των επιχειρήσεών του στη Γάζα.

Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Η Γεωπολιτική Πραγματικότητα

Η θητεία της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμπίπτει με μία από τις πιο περίπλοκες γεωπολιτικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Σε μια εποχή δυσκολιών και προκλήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων, αναζητώντας λύσεις και πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τραμπ: Καταδίκη φόνων προσωπικού πρεσβείας Ισραήλ στην Ουάσιγκτον

Ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τους φόνους δυο μελών της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον και αναφέρθηκε στην ανάγκη τερματισμού του αντισημιτισμού.