Κατολισθήσεις στη Σαντορίνη: Επιστημονική Έρευνα και Μέτρα Προστασίας

Το ζήτημα των κατολισθήσεων στη Σαντορίνη έχει προσελκύσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, ιδιαίτερα λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Το Σάββατο, ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης, υπό την ηγεσία του καθηγητή Μανώλη Βασιλάκη, πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό τηλεανίχνευσης μικρής εμβέλειας για να χαρτογραφήσει περιοχές με αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων.

Η νέα αυτή μελέτη αποτελεί μέρος των δράσεων που έχει αναλάβει το ΕΚΠΑ μέσω της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, η οποία συστάθηκε λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η έρευνα θα αξιοποιήσει καινοτόμο εξοπλισμό, όπως επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) με κάμερες υψηλής ανάλυσης και αισθητήρες LiDAR, για τη συλλογή λεπτομερών δεδομένων σχετικά με τη διάβρωση των πρανών.

Ο καθηγητής Βασιλάκης εξηγεί ότι η μελέτη εστιάζει σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο, όπως ο όρμος του Αθηνιού, το Παλαιό λιμάνι, το Αμμούδι, η Αρμένη και ο Κόρφος στη Θηρασιά. Στα σημεία αυτά, η ομάδα θα εφαρμόσει προηγμένες μεθόδους παρακολούθησης της επιφάνειας της γης, προσδιορίζοντας τα σημεία που ενδέχεται να υποστούν κατολισθήσεις.

«Μελετάμε τις μεταβολές της επιφάνειας της γης σε αυτά τα πρανή, χρησιμοποιώντας drones με υψηλής ανάλυσης αισθητήρες και LiDAR, που καταγράφουν εκατοντάδες εκατομμύρια σημεία», αναφέρει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η διαχρονική παρακολούθηση είναι κρίσιμη για την κατανόηση των κινδύνων.

Μέσω συστηματικής παρακολούθησης των κρίσιμων περιοχών, θα εντοπιστούν σημεία με αυξημένη πιθανότητα κατολισθήσεων. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν και για την προσομοίωση της πορείας των βράχων σε περίπτωση καταπτώσεων, ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Η έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει από το Αμμούδι, την Αρμένη και τη Θηρασιά, με ιδιαίτερη προσοχή στον Παλαιό Λιμένα, όπου έχουν παρατηρηθεί προβλήματα όπως καταπτώσεις βράχων.

Στο πλαίσιο της μελέτης θα αξιοποιηθούν επίσης δορυφορικά δεδομένα για την παρακολούθηση μεταβολών στα νησιά Θήρα και Θηρασιά. Αν χρειαστεί, η ομάδα θα εξετάσει την εγκατάσταση συσκευών εντοπισμού ή ραντάρ σε στρατηγικές θέσεις για την παρακολούθηση των πρανών.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τραμπ: Πιστεύει στην επιθυμία του Πούτιν για ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Πούτιν για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι ζητά περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Στρατηγική Καινοτομίας της Ελλάδας: Η Σημασία των Κάθετων Οικοσυστημάτων

Ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, αναλύει τη σημασία της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας και των κάθετων οικοσυστημάτων.

Τραμπ: Πιστεύει ότι ο Πούτιν επιθυμεί την ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την πίστη του ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί την ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι καλεί για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ουκρανία: Ζελένσκι ζητά από Τραμπ να συμβουλευτεί το Κίεβο για αποφάσεις

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από τον αμερικανό ομόλογό του, Τραμπ, να μην πάρει αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου, δείχνοντας αποφασιστικότητα στη διαχείριση της κρίσης με τη Ρωσία.