Κίνδυνος απώλειας έσοδων από το “πάγωμα” της οικοδομικής δραστηριότητας – Συνέντευξη Προέδρου ΤΕΕ

Ο κίνδυνος να σημειωθούν σημαντικές απώλειες στα έσοδα του κράτους από το “πάγωμα” της οικοδομικής δραστηριότητας που επιφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Μάλιστα, σημείωσε τον φόβο να πληγεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, στο κομμάτι των επενδύσεων, ενώ αναφορικά με το ΣτΕ σχολίασε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του. Ο Γιώργος Στασινός προειδοποίησε ότι η ακύρωση του Νέου Οικοδομικού Σχεδιασμού πλήττει τις επενδύσεις στη χώρα και υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας αρνητικού κλίματος σε επενδυτές του εξωτερικού εξαιτίας του αισθήματος ανασφάλειας που δημιουργείται.

Το “πάγωμα” της οικοδομικής δραστηριότητας για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια που επιφέρει η απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ “απειλεί” σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ και τον Προϋπολογισμό της χώρας καθώς επηρεάζει πάνω από περίπου 3 δισ. επενδύσεων που προγραμματίζονταν. Και αναρωτήθηκε “τι θα κάνει η κυβέρνηση όταν αφήνει κάποιον να του παίρνει τη νομοθετική εξουσία και να αποφασίζει κάποιος άλλος γι’ αυτήν και μάλιστα αναδρομικά”.

Η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, διακινδυνεύει περίπου 14.500 οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνοντας στην πράξη έναν οικοδομικό κανονισμό που υπάρχει 12-13 χρόνια. Ο Γιώργος Στασινός επεσήμανε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, εκφράζοντας την απορία του “πώς αφήνει να συνεχίζεται μία τέτοια κατάσταση”.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει ότι το ΤΕΕ κατέθεσε στο ΣτΕ μελέτη 500 σελίδων για την υπεράσπιση του ΝΟΚ, περιγράφοντας παραδείγματα ευρωπαϊκών και ανεπτυγμένων χωρών για το πώς αντιμετωπίζεται η δόμηση. Τονίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ είναι αντιπεριβαλλοντική και δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον.

Μάλιστα, αναφέρει ότι το 70% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν το 1980, επομένως απαιτείται ανανέωση του κτιριακού αποθέματος της χώρας για λόγους ασφάλειας και περιβαλλοντικούς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γιώργος Στασινός εξηγεί ότι ο ΝΟΚ ήταν ένας σύγχρονος κανονισμός με πολεοδομικά-ενεργειακά κίνητρα για την αναβάθμιση των πόλεων, ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ καταργεί το “αλαλούμ” που επικρατεί στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ανάλυση ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη

Αναλυτική έκθεση για τις ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη, με εστίαση στον τρόπο προσδιορισμού των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τις επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αναφορά σε προτάσεις για βελτίωση της αγοράς και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ελέγχοι σε ακαθάριστα οικόπεδα: Στο επίσημο στόχαστρο του Πυροσβεστικού Σώματος

Το Πυροσβεστικό Σώμα ξεκινάει ελέγχους σε ακαθάριστα οικόπεδα μετά από καταγγελίες πολιτών. Στόχος είναι η ασφάλεια και η τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας.

Ο Τραμπ υπογράφει επιστολές προς εμπορικούς εταίρους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτει την υπογραφή επιστολών προς 12 εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς και τις εμπορικές συναλλαγές.

Η κρίση των τραπεζών και η διαπραγμάτευση του 2015

Αναδρομή στην τραπεζική κρίση του 2015 και τις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν σε νέα μνημόνια και μέτρα λιτότητας.