Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Χρόνιες παθογένειες και εγκληματικά λάθη στον σιδηρόδρομο

Το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) αποκαλύπτει τις χρόνιες παθογένειες και τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Στις 178 σελίδες του πορίσματος, παρουσιάζονται οι αιτίες που οδήγησαν στη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στις 28 Φεβρουαρίου 2023, επισημαίνοντας πως συνέβη επειδή οι δύο συρμοί κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή.

Η σύγκρουση δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα μιας σειράς παραλείψεων και αδυναμιών που είχαν συσσωρευτεί στον τομέα του σιδηροδρόμου, ειδικά μετά την αποψίλωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η συντήρηση του δικτύου είχε ατονήσει, με προσωπικό να απομακρύνεται και εναπομείναντες υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας.

Επιπλέον, η έλλειψη προληπτικής συντήρησης και οι αδυναμίες στη διαχείριση των σταθμαρχών επηρέασαν καταλυτικά την ασφάλεια του δικτύου. Η Hellenic Train δεν μπορούσε να αποδείξει ότι παρείχε επαρκή εκπαίδευση στους μηχανοδηγούς της, γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στην τραγωδία.

Η σύγκρουση στα Τέμπη ήταν η κορύφωση των παθογενειών του σιδηροδρομικού δικτύου, με τον σταθμάρχη να μην χρησιμοποιεί την αυτοματοποιημένη μέθοδο για τη ρύθμιση της διαδρομής του IC-62, γεγονός που οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση του σταθμάρχη, λόγω προηγούμενων λαθών, επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση.

Το μοιραίο δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 57 ζωών, με αρκετούς να απανθρακώνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Η έλλειψη κριτηρίων ασφαλείας και η ταχύτητα της σύγκρουσης είχαν καταστροφικές συνέπειες, με πυρόσφαιρα να δημιουργείται αμέσως μετά την πρόσκρουση.

Το πόρισμα υπογραμμίζει ότι η εξέταση των συνθηκών μπορεί να αποκαλύψει νέες ερωτήσεις, κυρίως σχετικά με την καύσιμη ύλη που προκάλεσε την πυρόσφαιρα, καθώς και την ανάγκη αξιολόγησης της χρήσης καλύτερων επιβραδυντικών υλικών για την ασφάλεια των επιβατών.

Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν σε 17 προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη σύσταση ενός νέου δημόσιου φορέα για την αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών και των αρμοδιοτήτων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Προσωρινή μεταφορά κατάπλων από Ραφήνα σε Λαύριο λόγω πυρκαγιάς

Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων αποφάσισε τη μεταφορά κατάπλων επιβατηγών πλοίων από Ραφήνα σε Λαύριο λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Πικερμίου και Ραφήνας, με σκοπό τη συνέχιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα νησιά των Κυκλάδων.

Κινητοποίηση Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την Κατάσβεση Πυρκαγιάς

Η δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά, αναφέρει την αποτελεσματική κινητοποίηση των δυνάμεων του Δήμου για την κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή Αγία Κυριακή.

Σύλληψη 16χρονου για ομαδικό βιασμό 14χρονης στον Πειραιά

Η Αστυνομία συνέλαβε έναν 16χρονο για τον ομαδικό βιασμό μιας 14χρονης στον Πειραιά, ενώ ακόμα αναζητείται ένας δράστης. Συλληφθήκαν επίσης δύο αδέρφια και η μητέρα τους, ενώ η υπόθεση διερευνάται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο 'Αγιον Όρος, συναντώντας καθηγούμενους και αντιπροσώπους μονών και την Ιερά Επιστασία, με προγραμματισμένες επισκέψεις σε μονές όπως Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρας και Ξενοφώντος.