Κίνδυνος Νέας Πυρηνικής Κούρσας υπό την Διακυβέρνηση Τραμπ

Η βρετανική εφημερίδα Guardian προειδοποιεί για τον κίνδυνο μίας νέας πυρηνικής κούρσας εξοπλισμών, καθώς η διακυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές συμμαχίες της Ουάσινγκτον, εδραιώνοντας μια τάση απομονωτισμού.

Μέσα από ιστορικά παραδείγματα, η ανάλυση αναδεικνύει την εύθραυστη φύση της πυρηνικής ισορροπίας στο παρελθόν και πώς η εγκατάλειψη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ υπονομεύει τις μελλοντικές προσπάθειες διεθνούς αφοπλισμού. Παράλληλα, εξετάζεται το επεκτατικό όραμα του Τραμπ για μια αυτοκρατορική Αμερική, που απειλεί την Ευρώπη και την παγκόσμια σταθερότητα, εγείροντας το ερώτημα αν οδεύουμε προς μια νέα ισορροπία ή έναν καταστροφικό πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο λέκτορας πολιτικών επιστημών, Alexander Hurst, αναφέρει ότι το 1965 η βρετανική κυβέρνηση εμπόδισε την προβολή της ταινίας The War Game, που απεικόνιζε τις συνέπειες μιας πυρηνικής επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρώντας το περιεχόμενο υπερβολικά «τρομακτικό» για το κοινό.

Η ταινία αυτή απεικόνιζε ρεαλιστικά το τι θα σήμαινε μια πυρηνική επίθεση. Χρειάστηκαν δυο δεκαετίες για να προβληθεί τελικά, λίγο πριν την κυκλοφορία του Threads, που παρουσίασε με επιστημονική ακρίβεια το σενάριο ενός πυρηνικού χειμώνα.

Αυτές οι εικόνες δεν είναι απλώς φαντασία. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ανθρωπότητα γλίτωσε από πολλές περιπτώσεις πυρηνικής καταστροφής, πολλές φορές χάρη σε κρίσιμες αποφάσεις ανθρώπων που αψήφησαν τα πρωτόκολλα. Για παράδειγμα, το 1962, κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα, ο Σοβιετικός αξιωματικός Βασίλι Αρχίποφ απέτρεψε την εκτόξευση πυρηνικών όπλων, ενώ το 1983 ο Στάνισλαβ Πετρόφ αρνήθηκε να αναφέρει ανίχνευση εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων από τις ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι το σύστημα προειδοποίησης είχε κάνει λάθος.

Αυτές οι στιγμές δείχνουν πόσο εύθραυστη ήταν η ισορροπία και πόσο μικρά περιθώρια λάθους υπάρχουν σε ένα πυρηνικό περιβάλλον. Σήμερα, όμως, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται και πάλι.

Το 1994, η Ουκρανία εγκατέλειψε το πυρηνικό της οπλοστάσιο, το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο τότε, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ρωσία παραβίασε αυτές τις δεσμεύσεις, με τον Τραμπ να δείχνει προτίμηση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αντί να υπερασπιστεί τη συμφωνία.

Με τις ΗΠΑ να διακόπτουν τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: καμία χώρα δεν μπορεί πια να βασίζεται σε διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας. Αντί να περιοριστεί η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, η προδοσία της Ουκρανίας καθιστά πιο πιθανή την απόκτηση πυρηνικών όπλων από άλλα κράτη, ακόμα και παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει τις επεκτατικές της βλέψεις. Στους υποστηρικτές της MAGA κυκλοφορούν χάρτες που δείχνουν μια Αμερική που επιδιώκει πλήρη κυριαρχία στη Βόρεια Αμερική. Ο Τραμπ έχει ήδη κάνει σαφή την οικονομική του στάση απέναντι στον Καναδά, υπονοώντας ότι πρέπει να γίνει η «51η πολιτεία» των ΗΠΑ.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Μάχη για την κατάσβεση φωτιάς στην Αλυκή Θηβών

Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην παραθαλάσσια περιοχή της Αλυκής Θηβών, με πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές να αντιμετωπίζουν τις φλόγες που φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Ανάλυση του δημοψηφίσματος του 2015 από το ΚΚΕ

Ανάλυση του δημοψηφίσματος του 2015 από το ΚΚΕ και η θέση του κόμματος για την εξέλιξη της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Εκβιασμός από δημοσιογράφο στον Βόλο: Καταγγελία της Ζέττας Μακρή

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την Ζέττα Μακρή σχετικά με εκβιασμό από δημοσιογράφο στον Βόλο, που οδήγησε στη σύλληψη του.

Συναγερμός στις Αλυκές Θηβών λόγω νέας φωτιάς

Νέα φωτιά ξέσπασε στις Αλυκές Θηβών, με έντονη κινητοποίηση των αρχών και εκκένωση του οικισμού. Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.