Κρίση κυβέρνησης στην Πορτογαλία λόγω σκανδάλου δοσοληψιών

Μετά από μόλις έναν χρόνο στην εξουσία, η συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας βρέθηκε σε κρίση χθες Τρίτη, καθώς δεν κατάφερε να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός υπό παραίτηση Λουίς Μοντενέγκρου απέτυχε στην εθνική αντιπροσωπεία, μετά από καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων λόγω δοσοληψιών οικογενειακής επιχείρησης.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο δρόμο για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές σε ισάριθμα χρόνια.

Σύμφωνα με τη θεωρία, ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα μπορεί να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πολιτικό της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ή στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πέντρου Νούνου Σάντους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αργότερα σήμερα το πρωί.

Το πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που μπορεί να πραγματοποιηθούν την 11η ή τη 18η Μαΐου.

Η πολιτική κρίση προέκυψε απροσδόκητα, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας θεωρείται υγιής, με ρεκόρ ανάπτυξη και ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας παρά τις μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την εταιρεία Spinumvira, που ίδρυσε ο κ. Μοντενέγκρου το 2021, για επωφελημένη από τη θέση του στην κυβέρνηση και συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η επιχείρηση πλέον ανήκει στους γιους του, αποφεύγοντας όμως να δώσει πληροφορίες για το πελατολόγιο της εταιρείας.

Ο Λουίς Μοντενέγκρου έχει ξεπεράσει δύο προτάσεις μομφής αλλά προτίθεται να είναι υποψήφιος ξανά, παρά το σκάνδαλο. Δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία μπορεί να έχει καλύτερη επίδοση από ό,τι τον Μάρτιο του 2024.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Απόρριψη άρσης ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ – Οι θέσεις των κομμάτων

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια το αίτημα άρσης ασυλίας κατά 14 βουλευτών της ΝΔ για την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου. Οι θέσεις των κομμάτων και οι παρεμβάσεις των βουλευτών κατά τη συζήτηση.

Μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: Αναβάθμιση και Καινοτομία

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εστιάζοντας στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, τη λειτουργικότητα των ΤΕΠ, την αξιολόγηση των νοσοκομείων, την εφαρμογή του "βραχιολακίου", την τηλεφωνική γραμμή 1566, και τις αεροδιακομιδές στα νησιά.

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις Κινητές Ομάδες Υγείας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία των Κινητών Ομάδων Υγείας στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μαρινάκης αναλύει τα δεδομένα

Ο υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης αναλύει τα δεδομένα που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την απόφαση της κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή. Παράλληλα, αναφέρεται στο μεταναστευτικό και το πακέτο της ΔΕΘ.