Ανάλυση του Νόμου Ευθύνης Υπουργών στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) αναλύει το πλαίσιο του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών στην Ελλάδα με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή και σύμβουλο του ΑΣΕΠ Παναγιώτη Καρκατσούλη. Σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ, ο νόμος αυτός εισάγεται από το Σύνταγμα του 1864, αλλά η ισχύουσα ρύθμιση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει.Τα συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνουν τα εξής: Η συνταγματική πρόνοια για την ποινική ευθύνη των υπουργών υπάρχει από το Σύνταγμα του 1864 και η Βουλή δεν μπορεί να μετατραπεί σε δικαστική αρχή.Επίσης, η διατύπωση του άρθρου 86 του Συντάγματος καλύπτει οποιαδήποτε ποινικά κολάσιμη πράξη των υπουργών και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η εκδίκαση των υποθέσεων ανατίθεται σε ειδικό δικαστήριο.Το ΚΕΦΙΜ προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εκτελεστικού νόμου 3126/2003 με στόχο τη διαφάνεια και την ενίσχυση της διακυβέρνησης, καθώς και την ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας της κυβέρνησης και των κομμάτων.Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της ευθύνης των υπουργών προς όφελος της διαφάνειας και της ισονομίας στην κυβέρνηση.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Προέδρου Βουλγαρίας με Αυτοκράτορα Ιαπωνίας στο Τόκιο

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, συναντήθηκε με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, στο Τόκιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό: Ένας Θρύλος του Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο Νίκος Γαλανός, θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ένας άνδρας που έμεινε πιστός στην ελευθερία του και την τέχνη του.

Τραμπ: Πιστεύει στην επιθυμία του Πούτιν για ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Πούτιν για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι ζητά περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Στρατηγική Καινοτομίας της Ελλάδας: Η Σημασία των Κάθετων Οικοσυστημάτων

Ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, αναλύει τη σημασία της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας και των κάθετων οικοσυστημάτων.