Επιβολή επιπλέον δασμών στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο

Από σήμερα, η επιβολή επιπλέον δασμών 10% ισχύει για σημαντικό ποσοστό προϊόντων που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από σχεδόν όλο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που αναμένεται να πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι νέοι δασμοί, οι οποίοι εξαιρούν ορισμένα προϊόντα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, χαλκό, ασήμι, παλλάδιο, ξυλεία για κατασκευές, ημιαγωγούς, φαρμακευτικά προϊόντα και ορυκτά που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ, προστίθενται στους ήδη υφιστάμενους δασμούς.

Επιπλέον, οι νέοι δασμοί δεν αφορούν τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για τα οποία ήδη ισχύουν δασμοί 25%. Από τις 9 Απριλίου, οι χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ απ’ ό,τι εισάγουν θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερους δασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δασμοί για τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα θα φτάσουν το 54%, ενώ για την ΕΕ το 20%, το Βιετνάμ 46% και η Ιαπωνία 24%.

Από τον επίσημο κατάλογο που δημοσίευσε η αμερικανική κυβέρνηση, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβάνοντας και τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στην Ανταρκτική, αν και αρχικά είχαν περιληφθεί, τελικά εξαιρέθηκαν, δεδομένου ότι εκεί κατοικούν μόνο πιγκουίνοι.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) εξέφρασε ανησυχία, καθώς οι δασμοί επηρεάζουν και κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Χώρες με λιγότερη ανάπτυξη και μικρά νησιωτικά κράτη ευθύνονται μόνο για το 1,6% και το 0,4% αντίστοιχα του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε την απόφασή του για επιβολή αυτών των δασμών, επικαλούμενος «εθνική έκτακτη ανάγκη» προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Οι δασμοί αυτοί προσεγγίζουν επίπεδα που είχαν εφαρμοστεί τη δεκαετία του 1930, σε μία εποχή που το παγκόσμιο εμπόριο δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο.

Αντίκτυπος από την Κίνα είναι ήδη ορατός, καθώς ανακοίνωσε την επιβολή 34% επιπλέον δασμών για τα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα από τις 10 Απριλίου, κλιμακώνοντας έτσι τον εμπορικό πόλεμο, με την αναμονή αντίκτυπης και από άλλες χώρες.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Παρουσίαση βιβλίου “Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης”: Συγκίνηση και ανατροπές

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου "Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης", με αναφορές σε σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Η Βουλγαρία ανάμεσα στους κορυφαίους εξαγωγείς βοτάνων στην Ευρώπη και παγκοσμίως

Η Βουλγαρία ξεχωρίζει ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην εξαγωγή βοτάνων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων Γκεόργκι Τάχοφ. Με περισσότερα από 200 είδη βοτάνων που συλλέγονται στη χώρα, η Βουλγαρία διαθέτει σημαντικό δυναμικό για την ανάπτυξη της παραγωγής και εξαγωγής τσαγιών και βοτάνων.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κάλεσμα για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε για αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη και για δράση από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Επίθεση του Παύλου Μαρινάκη στο ΠΑΣΟΚ για την άκρατη λαϊκιστική κριτική

Ο Υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για χρήση άκρατης λαϊκιστικής κριτικής. Αντιδρά στην αντιπολίτευση του κόμματος και υπερασπίζεται την αλήθεια με αναρτήσεις και αναφορές σε δηλώσεις του.