Πρόταση για Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Παρουσία στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ, η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον πόταμο Δνείπερο, σύμφωνα με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα The Times.

Μετά από τρία και πλέον χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετές χώρες υποστηρίζουν την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, μετά την ολοκλήρωση της σύγκρουσης, όπως αναφέρει ο Κέλογκ.

Ο απεσταλμένος εξετάζει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών γραμμών, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές ανταλλαγές πυρών.

Παράλληλα, ο Κέλογκ αναφέρει ότι μια ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή δεν θα αποτελούσε πρόκληση για τη Μόσχα, με τη Ρωσία στα ανατολικά και τα ουκρανικά στρατεύματα στο ενδιάμεσο.

Ο Κέλογκ επισημαίνει ότι η πρότασή του δεν περιλαμβάνει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ αναγνωρίζει την πιθανότητα παραβιάσεων στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που προτείνει.

Ο Κιθ Κέλογκ υπογραμμίζει ότι η διαίρεση της Ουκρανίας δεν αποτελεί μέρος της πρότασής του, αλλά αναφέρει την ανάγκη για μια δύναμη ανθεκτικότητας μετά την κατάπαυση πυρός, προκειμένου να υποστηριχθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις του Κέλογκ αναδεικνύουν την προσπάθεια για εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, μετά από τρία χρόνια πολέμου και περιορισμένη πρόοδο προς την ανακωχή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa: Νέα στρατηγική επενδύσεων στην Αττική

Η στρατηγική των επενδυτών στην Αττική αλλάζει, με νέα ενδιαφέροντα ακίνητα και ανακαινίσεις, αναζητώντας ευκαιρίες στην αγορά.

Νέα στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία: Αλλαγή πολιτικής ή όχι;

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αναλύει τη νέα στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και εκφράζει ανασφάλεια για την πιθανή αλλαγή πολιτικής από την Ουάσιγκτον.

Διπλωματική αποστολή Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων με τη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τρίπολη για να συζητήσει τις θαλάσσιες ζώνες και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός: Το Νέο Μέτωπο Πολέμου;

Η στρατηγική επέκταση της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό και η αντίδραση των ΗΠΑ δημιουργούν ένα νέο επικίνδυνο γεωπολιτικό σκηνικό.