Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέα προσέγγιση για την αγορά φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα σχέδιο προκειμένου να επαναφέρει στο προσκήνιο την προσφορά αγοράς περισσότερου φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις μετά την αναστολή των δασμών που πλήττουν την οικονομία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ΕΕ προγραμματίζει να επαναφέρει τις συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας συγκεκριμένες προτάσεις για να καταπραΰνει τις ανησυχίες του Τραμπ σχετικά με το διατλαντικό εμπόριο.

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει τη συγκέντρωση της ζήτησης, ώστε να διευκολύνει μεγαλύτερες, πανευρωπαϊκές παραγγελίες, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ εδώ και μήνες για να εμπλέξει την κυβέρνηση Τραμπ, οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι προσεγγίσεις τους αντιμετωπίστηκαν με σύγχυση και αδιαφορία. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση με τις αγορές να καταρρέουν και τις επιχειρηματικές ηγεσίες να καλούν τον Τραμπ να αλλάξει τακτική, μπορεί να προσφέρει νέα ευκαιρία για πρόοδο.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, ο Τραμπ κάλεσε την Ευρώπη να επενδύσει 350 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο σε αμερικανική ενέργεια, προκειμένου να καλυφθεί το «επίμονο εμπορικό έλλειμμα». Μία ημέρα αργότερα, ανακοίνωσε το «πάγωμα» των περισσότερων παγκόσμιων δασμών για 90 ημέρες, κίνηση που η ΕΕ εκλαμβάνει ως ακόμη μία ευκαιρία προώθησης της προσφοράς της σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του συστήματος συγκέντρωσης της ζήτησης παραμένει ασαφής. Η ΕΕ είχε ξεκινήσει μία παρόμοια διαδικασία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, με στόχο τη μείωση των τιμών, αλλά τελικά συμμετείχαν λίγες εταιρείες. Επίσης, η κατάσταση με τις τιμές του LNG ανησυχεί τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς απαιτείται να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων τους στο 90% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Οι χώρες της ΕΕ ανησυχούν ότι η βιασύνη για την αγορά προμηθειών το καλοκαίρι, μεγάλο μέρος των οποίων είναι αμερικανικές, θα εκτοξεύσει το κόστος, και πιέζουν για χαλάρωση αυτών των κανόνων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Επιβεβαίωση της Τουρκολιβυκής Προκλητικότητας – Αντίδραση από τον Δημήτρη Μάντζο

Η επίμονη τουρκολιβυκή προκλητικότητα επιβεβαιώνεται από τη Λιβύη, καθιστώντας αναγκαία την αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάντζο.

Σύλληψη 59χρονου για εμπρησμό στον Κάμπο Αλιβερίου Εύβοιας

Σύλληψη 59χρονου για εμπρησμό στον Κάμπο Αλιβερίου Εύβοιας. Ο άνδρας κρατείται και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Χαλκίδας για περαιτέρω ενέργειες. Η υπόθεση αναμένεται να διερευνηθεί πλήρως από τις αρχές.

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ: Πίεση λόγω δασμών

Η ανακοίνωση δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ δημιουργεί πίεση στο εμπορικό πεδίο, με επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο. Η διαπραγμάτευση για συμφωνία παραμένει αβέβαιη, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πιθανές απώλειες και προκλήσεις.

Συνομιλίες Ρώσου και Κινέζου υπουργού Εξωτερικών για την Ουκρανία και τις διεθνείς σχέσεις

Συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και του Κινέζου ομόλογού του στο Πεκίνο, με έμφαση στην Ουκρανία και τις διεθνείς σχέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.