Έκθεση Unicef: Χιλιάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους στη διασχίση της Μεσογείου

Περίπου 3.500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους τα δέκα τελευταία χρόνια, ή ένα την ημέρα, στην προσπάθεια να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Unicef.

Η Unicef στηρίζεται στην αναλογία των παιδιών μεταξύ των ανθρώπων που έφθασαν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω αυτής της μεταναστευτικής οδού –ένα στους έξι– , με 20.800 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους ή να αγνοείται η τύχη τους στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι κατώτερος του πραγματικού καθώς πολλά ναυάγια συμβαίνουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά, καθώς δεν υπάρχουν επιζώντες για να δώσουν τη μαρτυρία τους.

Εξάλλου, επτά στα δέκα παιδιά ταξιδεύουν μόνα, χωρίς τους γονείς τους, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

“Πολλά παιδιά επιχειρούν να διαπλεύσουν την κεντρική Μεσόγειο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις, τη βία και τη φτώχεια”, αναφέρει η έκθεση, διευκρινίζοντας πως περισσότερα από τα μισά παιδιά και τους νέους που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι υπέστησαν φυσική βία και το ένα τρίτο ότι τέθηκαν υπό κράτηση παρά τη θέλησή τους”.

“Οι κυβερνήσεις οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών (…) Τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη σχετική Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν σταματούν στα σύνορα ή στις ακτές, συνοδεύουν τα παιδιά όταν τα διασχίζουν”, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Unicef Ρετζίνα Ντε Ντομινίτσις, σύμφωνα με την έκθεση.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπενθυμίζει πως αν η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2026, “μπορεί να επιτρέψει να οργανωθεί καλύτερα η διαχείριση της μετανάστευσης, η τελευταία πρέπει να εφαρμοστεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις νόμιμες υποχρεώσεις προάσπισης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού”.

Η Unicef ζητεί επίσης να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες των παιδιών.

“Κατά την άφιξή του, κάθε παιδί πρέπει αμέσως να επωφελείται από μια νόμιμη εκπροσώπηση και στέρεα μέτρα προστασίας. Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπουν την κράτηση ενός παιδιού σε κέντρο κράτησης, είτε κατά τη διάρκεια διαδικασιών ελέγχου, διέλευσης συνόρων, αιτήματος ασύλου ή επιστροφής”, καταλήγει η Unicef.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Σύλληψη γνωστού TikToker για εκβιασμούς στον χώρο των μεταφορών

Γνωστός TikToker συνελήφθη για εκβιασμούς στον τομέα των μεταφορών, με σοβαρό ποινικό παρελθόν και δράση στα social media.

Σοβαρό ατύχημα στο Κολωνάκι με SUV να πέφτει σε εστιατόριο

Συναγερμός στο Κολωνάκι καθώς SUV έπεσε σε εστιατόριο, προκαλώντας 11 τραυματίες. Η κατάσταση των θυμάτων είναι ελεγχόμενη, εκτός από έναν σοβαρό τραυματία.

Ανησυχία για επιπλέον δασμούς: Εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις και περιορισμό της εξάρτησης

Η ανησυχία για την επιβολή επιπλέον δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα εκφράζεται από εκπροσώπους της οικονομίας και της βιομηχανίας, που ζητούν διαπραγματεύσεις και περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Σοβαρό τροχαίο στο Κολωνάκι: Αυτοκίνητο έπεσε σε εστιατόριο

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στο Κολωνάκι, όταν αυτοκίνητο έπεσε σε εστιατόριο με τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.