Άγκυρα: Αντίκτυποι από την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας

Με δήλωση του υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία εντείνει τις αντιδράσεις της σχετικά με την ανακοίνωση της Ελλάδας για την ολοκλήρωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ). Οι τουρκικές αρχές επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς τους περί «μονομερών ενεργειών» και «παραβίασης δικαιωμάτων».

Πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι οι δηλώσεις και αξιώσεις της Ελλάδας αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και υπογραμμίζουν ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι αποδεκτές. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις δεν έχουν νομική βάση και προσθέτει ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή, προετοιμάζοντας άμεσα τα απαραίτητα μέτρα εάν χρειαστεί.

Η αντίδραση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του Εθνικού Χωρικού Πλαισίου για τον Θαλάσσιο Χώρο από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο ορίζει για πρώτη φορά τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας, περιλαμβάνοντας τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο.

Η Τουρκία είχε προϊδεάσει για την αντίδρασή της, ενώ κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διευκρινίζουν ότι η κατάθεση του ΘΧΣ στην Κομισιόν δεν αποτελεί πράξη οριοθέτησης, αλλά ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν ότι παρακολουθούν προσεκτικά τις ενέργειες της Ελλάδας και τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Υπογραμμίζουν ότι οι μονομερείς ενέργειες και οι αξιώσεις της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτές και δεν έχουν καμία νομική συνέπεια.

Η Τουρκία επισημαίνει ότι η δίκαιη κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και καλής θέλησης και ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Πολιτική επικαιρότητα: Συζητήσεις για την πρόταση ελέγχου πολιτικών προσώπων

Στο επίκεντρο των ειδήσεων βρίσκεται η πρόταση για τη θέσπιση ελέγχου πολιτικών προσώπων και η αντίδραση της κυβέρνησης σε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή.

Εντάσεις στη Βαλτική Θάλασσα: Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ για “επιθετικές ενέργειες”

Εντάσεις στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ για "επιθετικές ενέργειες" που παρεμποδίζουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να εντείνονται, με τη Ρωσία να υποστηρίζει το δικαίωμα διέλευσης των πλοίων της στην περιοχή.

Ανησυχία για τον υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας

Ανησυχία για την αύξηση του υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας λόγω ελλείψεων τροφίμων και απαγόρευσης ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ.

Κλήση για απομόνωση του Ισραήλ από τους Δυτικούς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, καλεί τους Δυτικούς να απομονώσουν οικονομικά και στρατηγικά το Ισραήλ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα.