Τα χρόνια ξηρασίας, οι απώλειες από το παλαιωμένο δίκτυο και οι αυξημένες καταναλώσεις, κυρίως λόγω του τουρισμού και της αύξησης του πληθυσμού, έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη διοίκηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ).
Αυτοί οι παράγοντες θεωρούνται οι κύριες αιτίες της λειψυδρίας που απειλεί την Αττική. Με στόχο να αποφευχθούν καταστάσεις που θυμίζουν τη δεκαετία του ’80, η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει μια σειρά μέτρων, που περιλαμβάνουν επενδύσεις και τη μεταφορά νερού με τάνκερ, προκειμένου να συγκρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερα τα τιμολόγια.
Η μείωση των αποθεμάτων νερού στο Λεκανοπέδιο έχει φτάσει σε επίπεδα συναγερμού και οι τελευταίες βροχοπτώσεις δεν ήταν ικανές να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Οι καταναλωτές, ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν το τίμημα από τις ανατιμήσεις στα νέα τιμολόγια, που αναμένονται να είναι κοντά στο επίπεδο του πληθωρισμού.
Σημειώνεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε ορίζει το γενικό πλαίσιο για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, επιτρέποντας στην ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) να προχωρήσουν σε προτάσεις για αναπροσαρμογές των τιμολογίων, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Η ΚΥΑ εισάγει κλιμακωτές χρεώσεις που θα διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία και το επίπεδο κατανάλωσης, με τις τιμές να διαμορφώνονται βάσει κοινωνικών, περιβαλλοντικών και υδρογεωλογικών κριτηρίων. Υπάρχει δυνατότητα ετήσιας τιμαριθμικής προσαρμογής και εποχικά διαμορφωμένων τιμολογίων.
Δυστυχώς, η φετινή χρονιά καταγράφει σοβαρές ελλείψεις σε νερό, με τα ημερήσια απολήψιμα αποθέματα στους ταμιευτήρες να έχουν μειωθεί δραματικά. Στις 15 Απριλίου, τα αποθέματα ανέρχονταν σε 648,57 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σημαντικά λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Η στρατηγική της ΕΥΔΑΠ, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, περιλαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση των τιμολογίων σε χαμηλά επίπεδα, αν και δεν αποκλείονται οι αναπροσαρμογές. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μεγάλο έργο μεταφοράς νερού από τη λίμνη Κρεμαστών, καθώς και δράσεις για τη μείωση των διαρροών και την εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών.
Σε περίπτωση που απαιτηθούν έκτακτα μέτρα, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει τη χρήση τάνκερ για την μεταφορά νερού από τις εκβολές του Αχελώου, αποφεύγοντας τις περιοριστικές πρακτικές του παρελθόντος.