Νέα Συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας: Πρόσβαση σε Φυσικούς Πόρους και Μακροπρόθεσμη Στήριξη

Η πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας δημιουργεί νέες προοπτικές για την Ουάσινγκτον, επιτρέποντας την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα θεμελιώνει έναν επενδυτικό μηχανισμό που στοχεύει στη μακροχρόνια υποστήριξη του Κιέβου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις προς το Κίεβο, καταφέρνει να αποσπάσει αυτό που ήθελε, αν και όχι στο βαθμό και με τους όρους που αρχικά είχε προτείνει. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δίνει πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της στις ΗΠΑ, χωρίς τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες που είχε ζητήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξασφαλίζοντας ωστόσο την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Το BBC ανέλυσε τα κύρια σημεία της συμφωνίας, καταλήγοντας σε επτά σημαντικά συμπεράσματα.

1. Καμία αποπληρωμή από την Ουκρανία προς τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε προηγουμένως ζητήσει από την Ουκρανία να επιστρέψει τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια που, όπως ανέφερε, έχει δαπανήσει η Ουάσινγκτον. Ο Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το αίτημα. Στη νέα συμφωνία, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αποπληρωμής.

2. Πιο σκληρή γλώσσα των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας

Η συμφωνία συνοδεύεται από επιθετική ρητορική προς τη Μόσχα, με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να μιλάει για πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας και να ξεκαθαρίζει ότι κανείς που χρηματοδοτεί τον πολεμικό μηχανισμό του Κρεμλίνου δεν θα επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

3. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο τραπέζι

Η συμφωνία δεν περιορίζεται μόνο στα ορυκτά, καθώς περιλαμβάνει και πρόνοιες για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλοι οι φυσικοί πόροι παραμένουν υπό ουκρανική κυριότητα, με τις ΗΠΑ να αποκτούν κοινή πρόσβαση, γεγονός που θεωρείται σημαντική υποχώρηση από πλευράς Κιέβου.

4. Καμία σύγκρουση με τις φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ

Η Ουκρανία ανησυχούσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ενταξιακές της φιλοδοξίες στην ΕΕ. Ωστόσο, η τελική εκδοχή της συμφωνίας δηλώνει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση και αναγνωρίζει τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας.

5. Τα κέρδη θα επανεπενδύονται στην Ουκρανία για μια δεκαετία

Για τα πρώτα δέκα χρόνια, όλα τα κέρδη θα επανεπενδύονται αποκλειστικά στην ουκρανική οικονομία, χωρίς οικονομικό όφελος για τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, προβλέπεται διανομή κερδών μεταξύ των εταίρων.

6. Στρατιωτική βοήθεια υπό προϋποθέσεις

Η στρατιωτική βοήθεια που θα παρέχεται θα υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της συνεργασίας.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα: Στήριξη στην ΕΕ εν μέσω εμπορικών δασμών

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα εκφράζει τη στήριξή του προς την ΕΕ και τις προσπάθειες για δίκαιη συμφωνία με τις ΗΠΑ σε θέματα εμπορικών δασμών.

Σύλληψη γνωστού TikToker για εκβιασμούς στον τομέα των μεταφορών

Σύλληψη γνωστού TikToker για εκβιασμούς στον τομέα των μεταφορών, με έντονο ποινικό παρελθόν και παρουσία στα social media.

Αποκαλύφθηκαν άγριες συνθήκες μαφίας σε μεταφορική εταιρεία στη Δυτική Αττική

Αποκαλύφθηκαν άγριες συνθήκες μαφίας σε μεταφορική εταιρεία στη Δυτική Αττική, με σύλληψη εκβιαστή και αποκάλυψη εκβιαστικών πράξεων εναντίον εργαζομένων.

Δασμοί: ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιβολή 30% σε προϊόντα της ΕΕ

Νέα εξελίξεις στον τομέα των δασμών, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν την επιβολή 30% δασμού σε προϊόντα της ΕΕ, προκαλώντας αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.